An emprical study about credit rating for small and medium sized enterprises
Küçük ve orta boy işletmeler için kredi derecelendirmesi hakkında empirik bir çalışma
  1. Tez No: 435362
  2. Yazar: GÖKHAN IŞIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. EBRU E. SAYGILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kredi Derecelendirme, Kredi Skorlaması, KOBİ, Çoklu Regresyon, Kredilendirme Süreci, Kredi Analizi, Credit Rating, Credit Scoring, SME, Multiple Regression, Credit Facility Process, Credit Analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Günümüzde piyasalarda artan rekabet sonucu sermaye ihtiyacı da artış göstermektedir. Özellikle sermaye kaynağı sınırlı gelişmekte olan ülkelerde KOBİ'ler sermaye ihtiyaçlarını ağırlıklı olarak krediler aracılığıyla sağlamaktadır. Kredi kuruluşları artan kredi taleplerini daha detaylı değerlendirmek için kredi derecelendirme sistemlerini kullanmaktadır. Kredi derecelendirmesi müşterinin kredi değerliliğinin ölçülmesi için uygulanan istatistiksel bir metottur. Her kredi kuruluşunun derecelendirme sistemini oluştururken kullandığı veriler ve bu verilerin kredi derecesini etkileme oranları o kuruluşun politikalarına göre farklılık gösterir. Bu nedenle, bu çalışma kredi derecesinin belirlenmesinde hangi faktörlerin önemi bulunduğunu cevaplamayı hedeflemektedir. Bu amaçla, gelişmekte olan ülkede faaliyet gösteren bir kredi kuruluşundan alınan data seti çoklu regresyon methodu uygulanarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda KOBİ'lerin uygulaması gereken politikaların değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Recently, the growing competition in the markets results as the increase of capital requirements. Especially in developing countries which have limited capital resources, SME's generally provide their capital needs via credits. Credit institutions use complex credit rating systems in order to evaluate increasing credit demands. Credit rating is a statistical method applied to measure the customer's credit worthiness. The factors and the effect of these factors influence on credit rating differ for each credit institution according to their policies. Hence, this study aims to answer which factors have significance for the determination of credit rating score. For this purpose, a data set obtained from a credit institution which operates in a developing country is evaluated by application of multiple regression method. According to the obtained results, evaluation is made about policies that SME's should apply.