İstatistiksel kavramların teknoloji ile öğretiminin matematik didaktiği perspektifinden incelenmesi
Evaluation of teaching statistical concepts using technology from perspective of didactics of mathematics
  1. Tez No: 435381
  2. Yazar: İSMAİL YENİLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İstatistik Öğretimi, Didaktiksel Durum Teorisi, Didaktiksel Dönüşüm Teorisi, VUstat, İstatistik Okuryazarlığı, Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi, Teknoloji Destekli Matematik Öğretimi, Statistics Education, Theory of Didactical Situation, Didactic Transposition Theory, VUstat, Statistics Literacy, Technological Pedagogical Content Knowledge, Technology Assisted Mathematics Teaching
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Matematik Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmada 'veri, sayma ve olasılık' konusun teknoloji destekli öğretiminin ortaöğretim düzeyindeki 10. Sınıf öğrencileri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Okul ders kitaplarının ve yürütülen FATİH Projesi kapsamındaki ders materyallerinin, öğretim programının kazanım ve vurgularına ne derece uyduğu ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırma kapsamında yanıt aranan konular; 'veri, sayma ve olasılık' öğrenme alanının 'veri' ünitesi için kalıcı öğrenme, süreçte dikkat çeken noktalar, istatistik okuryazarlığı, süreçteki didaktik antlaşmalar, klasik öğretim yöntemleri ile teknoloji destekli öğretim yöntemlerinin birbirlerine üstünlükleri ve 9'uncu sınıf matematik ders kitabının veri ünitesinin antropolojik didaktik yaklaşım çerçevesinde incelenmesidir. Öğretim süreci klasik öğretim metotları ve teknoloji destekli öğretim metotları dikkate alınarak iki farklı şekilde tasarlanmıştır. Bu süreçler Eskişehir ili Tepebaşı ilçesi ortaöğretim kurumlarında uygulanmıştır. Öğretmenlerin tam verimle ders içine teknolojiyi entegre edemedikleri ortaya konmuştur. Öğrenciler tarafından programın arka planda yaptığı işlemlerin merak konusu olmadığı dikkat çekmektedir. Öğrenciler onlara dağıtılacak tabletlerle derse daha çok ortak olabileceklerini ifade etmişlerdir. Öğretmenler FATİH projesi kapsamında şu halde yürütülen sistemde etkileşimli tahtanın bir tür ekran görüntüsü yansıtıcısı gibi kullanıldığını ifade etmişlerdir. E-içerik eksikliği öğretmenlerce vurgulanmıştır. Ders kitaplarının teknoloji uygulamalarına ve gerçek hayat problemlerine yeteri kadar yer vermediği söylenebilir. İstatistik okuryazarlığı konusunda öğrencilerin tam bir yeterlilik durumundan bahsedilemeyip, bunun yanında teknoloji okuryazarlığının da hem öğrenci hem de öğretmen için ciddi bir engel olduğu ortaya konmuştur. Hizmet öncesi ve hizmetçi eğitim eksikliği yine öğretmenlerce dikkat çekilen bir noktadır.
Özet (Çeviri)
The impact of technology-supported learning of ''data, counting and probability'' learning area on Grade10 students at high school is investigated in this research. It is tried to put forward the conformity of School textbooks and course materials carried out under the Fatih Project according to the curriculum. The issues to search for an answer within the study are permanent learning, salient factors in the process, statistical literacy, didactic proceedings, superiorities of technology-supported learning and classical teaching methods and investigation to Grade 9 mathematics textbook according to anthropological didactic approach. Teaching process is designed in two different ways considering the classical teaching methods and technology-aided teaching methods. These processes have been implemented in high schools of Tepebasi, Eskisehir. Teachers can not integrate technology into the class with high yield. It demonstrated that students did not care about operations performed in the background of the program. Students stated that they would be active in lessons with tablets that would be distributed to them. Teachers stated that interactive board that distributed in the scope of the FATİH Project is only used as a screen reflector or display. The lack of e-content is highlighted by teachers. It can be said that textbooks do not contain enough technology applications and real-life problems. Statistical literacy of students is not adequate. Moreover, technology literacy is a barrier in the teaching process for both teachers and students. The lack of pre-service and in-service training are mentioned by teachers.