Okul öncesi eğitim kurumlarındaki yabancı dil eğitimi uygulamaları ve bu konudaki öğretmen, yönetici ve ebeveyn görüşleri
Foreign language education practices at preschool education institutions and views of teachers, principals and parents on this subject
- Tez No: 435380
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OYA RAMAZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi, Yabancı dil, Preschool, Foreign Language Education
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Günümüzde ikinci bir dil/yabancı dil öğrenmek çağın gereklerinden kabul edilmektedir. Ülkemizde de okul öncesi dönemde yabancı dil eğitimine yer verilmesi gündemdedir. Bu çalışmada okul öncesi dönemde yabancı dil eğitiminin gerekliliği ve gerekçelerine dair İngilizce öğretmenlerinin, okul yöneticilerinin, okul öncesi öğretmenlerinin ve annelerin görüşleri alınmıştır. Çalışmada okul öncesi dönemde neden İngilizce öğretimi yapılmalı, neden yapılmamalı; okul öncesi dönem çocuğu neleri öğrenebilir sorularına cevap aranmıştır. İstanbul ilinin altı ilçesinde bulunan okullardaki 50 okul öncesi öğretmeni, 50 İngilizce öğretmeni, okulunda yabancı dil öğretimi yapılan 50 ve yapılmayan 50; toplam 100 yönetici, ve çocuğu okul öncesi kurumunda İngilizce öğrenen 50 ve öğrenmeyen 50; toplam 100 öğrenci annesi ile yürütülmüştür. Araştırmada veriler yarı yapılandırılmış İngilizce öğretmeni görüşme formu, yarı yapılandırılmış okul öncesi öğretmeni görüşme formu, yarı yapılandırılmış İngilizce öğretilen okul yöneticisi görüşme formu, yarı yapılandırılmış İngilizce öğretilmeyen okul yöneticisi görüşme formu, yarı yapılandırılmış okul öncesi dönem çocuğu İngilizce öğrenen anne görüşme formu ve yarı yapılandırılmış okul öncesi dönem çocuğu İngilizce öğrenmeyen anne görüşme formu aracılığıyla elde edilmiş ve nitel araştırma tekniklerine uygun olarak analiz edilmiştir. Çalışmada öğretmen, yönetici ve annelerin, çok büyük oranda okul öncesinde yabancı dil öğretimini gerekli gördükleri, okul öncesi dönemde yabancı dil öğretiminin en büyük gerekçesini 'küçük yaşta daha çabuk, kolay ve kalıcı nitelikte öğrenebilirler' şeklinde açıklamışlardır. Okul öncesinde yabancı dili gerekli görmeyen grup ise 'yabancı dil öğrenimi için uygun yaş değil' şeklinde açıklama yapmıştır. Ayrıca okul öncesi yaş çocuklarının öğrenmesi gereken yabancı dil seviyesi Temel kavramlar (renkler, sayılar, rakamlar, vb.)' olarak bulunmuştur
Özet (Çeviri)
Nowadays, learning second/foreign language is considered as a requirement of the age. In our country, providing foreign language education at preschool period is on the agenda. In this study, the opinions of English teachers, school principals, preschool teachers and families regarding the requirements and justifications of providing foreign language education at preschool period were taken. In the study,“why should foreign language teaching be provided at preschool period or why not?”and“what can preschool children learn?”questions were examined. The study was conducted in 6 districts of Istanbul city with 50 preschool teachers, 50 English teachers, 100 school principals in total with 50 principals who work at a school providing foreign language education and 50 principals who work at a school not providing foreign language education and 100 moms in total with 50 moms whose child learns English at preschool institution and 50 moms whose child does not learn English at preschool institution. In the study, data were collected through semi-structured English teacher interview form, semi-structured preschool teacher interview form, semi-structured principle at school providing English education interview form, semi-structured principle at school not providing English education interview form, semi-structured mother whose child learns English at preschool interview form and semi-structured mother whose child does not learns English at preschool interview form. Data were analyzed in accordance with qualitative research methods. Most of the teachers, school principals and moms considered foreign language education at preschool period as requirement and they explained that“children can learn a foreign language faster, easier and permanently at early age”when asked the biggest requirement of foreign language education at preschool period. The group who didn't consider foreign language education as necessary at preschool explained that“preschool period is not appropriate age for foreign language education”when asked their justification. In addition, the level of foreign language which preschool children need to learn was found as basic concepts (colors, numbers, counting etc.).