Memur adayı öğretmenlerin üniversitede aldıkları eğitim bilimleri derslerine yönelik görüşlerinin incelenmesi
Analysis of public servant candidate teachers' views about educational sciences courses
  1. Tez No: 435395
  2. Yazar: YUSUF ŞARLAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: memur adayı öğretmen, üniversite, eğitim bilimleri dersleri, Public servant candidate teacher, university, educational sciences courses
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmada, memur adayı öğretmenlerin üniversitede aldıkları eğitim bilimleri derslerine yönelik görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Tarama modeline uygun olarak düzenlenen araştırmada“memur adayı öğretmenlerin üniversitede aldıkları eğitim bilimleri derslerine yönelik görüşleri nasıldır?”sorusuna cevap aranmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul ilinde yaşayan ve 2014 KPSS'ye girecek olan memur adayı öğretmenler oluşturmakta iken, örneklem ise küme örnekleme yöntemiyle 360 memur adayı öğretmen alınarak meydana getirilmiştir. Araştırmada demografik bilgileri elde etmek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanmış kişisel bilgi formu ve bir de eğitim bilimleri derslerine yönelik görüşleri belirlemek üzere hazırlanmış olan anket kullanılmıştır. Araştırmanın genel amacı çerçevesinde cevapları aranan alt problemlere yönelik olarak toplanan veriler, bilgisayara kaydedilmiş ve istatistiki çözümlemeler için SPSS 15.0 programından yararlanılmıştır. Bu veriler, tez danışmanının yönlendirmesi, öneri ve katkılarıyla çeşitli sınıflamalarla tezin amacı doğrultusunda işlenerek bilgiye dönüştürülmüş ve daha sonra yüzde, frekans tabloları, çapraz tablolar ve ki kare hesaplamaları kullanılmıştır. Araştırma sonucunda memur adayı öğretmenlerin üniversitedeki eğitim bilimleri derslerinin büyük bir çoğunluğunun niteliği tatmin edici düzeyde bulmadıkları saptanmıştır. Örneklem grubunu oluşturan memur adayı öğretmenlerin büyük çoğunluğu, öğrenme psikolojisi, gelişim psikoloji, ölçme ve değerlendirme, öğretim yöntem ve teknikleri, program geliştirme ile öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı dersini üniversitede yeterliliği anlamında yetersiz düzeyde, rehberlik ve sınıf yönetimi dersini ise yeterli düzeyde aldığını belirtmiştir. Cinsiyet değişkeni ile öğrenme psikolojisi dersini, mezunun olunan fakülte değişkeni ile öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı dersini, mezun olunan bölüm değişkeni ile gelişim psikolojisi ve rehberlik dersini, mezuniyet durumu değişkeni ile öğretim ilke ve yöntemleri dersini üniversitede yeterliliği anlamında ne düzeyde aldığına yönelik görüşleri arasında anlamlı bir bağımlılık bulunurken incelenen diğer değişkenlerde anlamlı bir bağımlılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to find out public servant candidate teachers' views on educational sciences courses. In the study formed as a survey model, answer of the question of“How Are Public Servant Candidate Teachers' Views About Educational Sciences Courses?”was searched for. While the population of this study is public servant candidate teachers who will enter 2014 KPSS exam, the sample consisted of 360 prospective public servant teachers with cluster sampling method. In the study, personal information questionnaire prepared by the researcher was used to obtain demographical information and additionally the survey developed so as to determine views about educational sciences courses was utilized. In the framework of the main purpose of study, data collected intended for sub-problems whose the answers were looking for was computerized and SPSS 15.0 program was used for statistical analyses. This data converted to information associated with guidance, suggestions and contributions of thesis supervisor and then percentage, frequency tables, crosstabs and chi-square calculation were used. While the findings of study was evaluated, according to a clear majority of public servant candidate teachers, competency levels of psychology of learning, developmental psychology, assessment and evaluation, teaching methods and techniques, curriculum development, teaching technology and material design courses in the University are not adequate but competency level of counseling and courses of classroom management is enough. Significance connection between“public servant candidate teachers' views on psychology of learning course variable and gender variable”,“teaching technology and material design course variable and faculty variable”,“developmental psychology and counseling courses variable and graduated department variable”, teaching methods and techniques courses variable and graduation status variable" was found out.