Bilişsel yetenekler testi (CogAT ) 6. formu'nun (Çoklu Düzey Bataryası C-D-E düzeylerinin) Türkçe'ye uyarlanması
Form 6 of the Cognitive Abilities Test (CogAT ) multilevel battery levels C-D-E
  1. Tez No: 435396
  2. Yazar: FATMA ELİF ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Biliş, Zeka, Yetenek, Bilişsel Yetenek Testi, Cognition, Intelligence, Ability, Cognitive Ability Test
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; David F. Lohman ve Elizabeth P. Hagen tarafından 2001 yılında geliştirilen Bilişsel Yetenekler Testi (Cognitive Abilities Test, CogAT®) 6. Formu'nun (Çoklu Düzey Bataryası C-D-E Düzeylerinin), ortaokul 6. sınıfta okuyan normal ve üstün yetenekli çocukların belirlenmesine yönelik Türkçe versiyonunun geliştirilmesidir. Bu çalışma üç aşamada gerçekleştirilmiştir: 1. İlk aşamada, Bilişsel Yetenekler Testi (Cognitive Abilities Test, CogAT®) 6. Formu'nun (Çoklu Düzey Bataryası C-D-E Düzeylerinin) Türkçeye çevrilerek dilsel eşdeğerlik çalışması yapılmıştır. 2. İkinci aşamada bataryanın Türkçe formunun güvenirliği sınanmıştır. 3. Son aşamada ise, bataryanın Türkçe formunun geçerlik çalışması yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi, Bilişsel Yetenekler Testi (Cognitive Abilities Test, CogAT®) 6. Formu'nun (Çoklu Düzey Bataryası C-D-E Düzeylerinin), Dilsel Eşdeğerlik çalışması için, 2013-2014 eğitim öğretim yılında, Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu İleri İngilizce Bölümü öğrencileri arasından İngilizce ve Türkçe'ye eş düzeyde hakim 62 öğrenciden çalışma grubu olarak veri toplanmıştır. Güvenirlik ve Geçerlik çalışmaları için; İstanbul ili Anadolu yakasından 4, Avrupa yakasından ise 12 ilçe seçilerek, bu ilçelerden Milli Eğitim Bakanlığından izinli devlet / özel ortaokullar listesinden küme örnekleme yöntemine uygun bir şekilde belirlenen 2518 denek üzerinden veri toplanmıştır. Araştırmada; dilsel eşdeğerlik için Pearson Çarpım Momentler Korelasyon katsayısı ile ilişkili grup t testi analizleri kullanılmıştır. Güvenirlik çalışması için Spearman Brown, Guttman ve Cronbach Alfa değerleri hesaplanmıştır. Son olarak geçerlik için ise; her bir alt test ve her bir madde için item remainder, item total ve ayırd edicilik analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to adapt the Turkish version of Form 6 of the Cognitive Abilities Test, (CogAT®) Multilevel Battery Levels C-D-E which was originally developed by David F. Lohman ve Elizabeth P. Hagen in 2001 in order to identify the normal and gifted children of 6th grade level. The research was conducted in three stages: 1. In the first stage, the transliteral equivalence study of Form 6 of the Cognitive Abilities Test, (CogAT®) Multilevel Battery Levels C-D-E was carried out. 2. In the second stage, the reliability study of the Turkish version was conducted. 3. As a final stage, the validity of the Turkish version was utilized. The sample of the transliteral equivalence study were comprised of 62 advanced English students of Boğaziçi University Foreign Languages Department who were compatibly proficient in Turkish and English languages. For the validity and reliability studies, 4 towns from the Anatolian side and 12 towns from the European side were randomly selected. The data were collected from 2518 subjects through cluster sampling from public and private middle schools upon the legal permission from the Ministry of National Education. For the transliteral equivalence study, Pearson Product Moments Correlation Coeficients were calculated. Furthermore, t- tests were utilized. Spearman Brown, Guttman ve Cronbach Alfa Coeficients were used for the reliability study. Finally, item total item remainder analyses were conducted for each subtest as well as for each item for the levels of C-D-E for the validity study of the Turkish version of the Form 6 of the Cognitive Abilities Test, (CogAT®).