Kuvvet antrenmanlarinda uygulanan insprasyon ve eksprasyon tekniklerinin kuvvet üzerine etkilerinin karsilastirilmasi
The comparison of the effects of inspiration and expiration on strenght during strength exercises in strength trainings
- Tez No: 435514
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAĞMUR AKKOYUNLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: İnsprasyon, Eksprasyon, Maksimum Kuvvet, Inspration, Expration, Maximum Strength
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada“Kuvvet Antrenmanlarında Uygulanan İnsprasyon ve Eksprasyon Tekniklerinin Kuvvet Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması”amaçlanmıştır. Çalışmaya Aydıngençler Spor Kulübü'nün 14-19 yaş grubundan 33 futbolcu katıldı. 33 kişilik sporcu grubundan rastgele yöntemi ile 11 futbolcu (yaş:14,54 ± 1,80, boy:166,72 ± 12,78, kilo:53,44 ± 11,74) insprasyon grubu (n=11) olarak, 11 futbolcu (yaş:14,09 ± 1,70, boy: 165,45 ± 9,94, kilo: 58,57 ± 19,03) eksprasyon grubu (n=11) olarak, 11 futbolcu (yaş:14,63 ± 1,62, boy:166,27± 11,72, kilo:54,26 ± 12,36) kontrol grubu (n=11) olarak oluşturuldu. Hazırlanan sekiz haftalık kuvvet antrenmanı insprasyon ve eksprasyon gruplarına uygulanırken kontrol grubu rutin futbol antrenmanlarına devam etti. Sekiz haftalık egzersizlerin öncesinde ve sonrasında maksimal kuvvet, esneklik, vücut yağ yüzdesi ve çevre ölçümleri yapıldı. Çalışma sonucunda meydana gelen değişimleri belirlemek için, α=0.05 anlamlılık düzeyinde üç grup arasındaki karşılaştırmalar SPSS 23 paket programında Kruskal Wallis test yöntemine göre bağımlı değişkenlerin ortalama değerleri alınarak hesaplandı ve bağımlı değişkenlerin anlamlı etkileri için Mann-Whitney U testi ile Wilcoxon Eşleştirilmiş İki Örnek Testi yapıldı. Çalışma sonunda insprasyon ve eksprasyon gruplarının maksimal bench press, squat, sırt-bacak kuvvetleri çalışma öncesine göre istatiksel olarak anlamlı gelişme gösterdi(p>0,05). Eksprasyon grubu, kontrol grubu ve insprasyon grubuna göre maksimal squat kuvveti değerlerinde anlamlı bir artış sağladı (p>0,05).
Özet (Çeviri)
The study is titled,“The comparison of the effects of inspiration and expiration on strength during strength training exercises”33 football players aged 14 to19 from Aydıngençler Sports Club took part in this study. Inspration group (n=11) including 11 football players (age:14,54 ± 1,80, height:166,72 ± 12,78, weight:53,44 ± 11,74), expration group (n=11) including 11 football players (age:14,09 ± 1,70, height:165,45 ± 9,94, weight:58,57 ± 19,03), control group (n=11) including 11 football players (age:14,63 ± 1,62, height:166,27 ± 11,72, weight:54,26 ± 12,36) have been formed randomly out of 33-player sportman group. While the prepared 8-week strength training applied for inspiration and expration groups, the control group continued their routine training. Before and after the 8-week exercises, measurements of maximal strength,flexibility, body fat percentages and body circumference were made. To state the changes occured at the end of the study, comparisons between three groups have been evaluated on α=0.05 significance level in SPSS 23 by getting the average values of dependent variables according to Kruskal Wallis. Wilcoxon Signed Rank Test The Mann-Whitney U Test were done for significant effects of dependent variables. At the end of the study, compared to pre-study, maximal bench press, squat, back and legs strengths has made statically significant process (p>0,05). Compared to inspration and control group, expration group has made significant process on maximal squat strength(p>0,05).