Kronik ürtiker hastalarında nötrofil lenfosit oranının rolü
Role of neutrophil lymphocyte ratio in chronic urticaria patient
- Tez No: 435560
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TEOMAN ERDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Ürtiker, nötrofil lenfosit oranı, hemogram parametreleri, ürtiker aktivite skoru, Urticaria, neutrophil lymphocyte ratio, full blood count parameters, urticaria activity score
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Ürtiker, eritemli, kaşıntılı, değişik büyüklüklerde papül ve plaklarla karakterize, geçici kutanöz vasküler bir reaksiyondur. Çalışmamızda kronik ürtiker ile NLO arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca NLO 'nın hastalık şiddeti ile ilişkisi ÜAS7 üzerinden incelenmiştir. MATERYAL VE METOT: Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar polikliniğine başvuran KSÜ hastalarından; anamnez, sorgulama anketi, konsultasyonlar ve kan tetkikleri sonucu etyolojik bir ajan tespit edilemeyen 100 hasta çalışmaya alındı. Kontrol grubuna hiç ürtiker atağı geçirmemiş, sistemik bir hastalığı olmayan ve herhangi bir ilaç kullanmayan, yaş ve cinsiyet olarak KSÜ grubu ile homojen, 50 sağlıklı birey alındı. Hasta ve kontrol grubunda hemogram ve CRP değerleri kayıt edildi. Hasta grubunun ÜAS7 skorları hesaplandı. Tüm istatistikler SPSS programının 15 sürümü kullanılarak yapıldı. BULGULAR: Hasta ve kontrol grubu NLO açısından karşılaştırılmış olup NLO hasta grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı derecede yüksek saptanmıştır. Hasta grubunda NLO ile Ürtiker aktivite skoru(ÜAS7) karşılaştırılmış ve anlamlı bir ilişki saptanamamıştır. Hasta ve kontrol grubunun diğer hemogram parametreleri ve CRP açısından karşılaştırılması sonucu RDW, PDW, MPV ve CRP hasta grubunda anlamlı derecede yüksek saptanmıştır. ÜAS7 3 ve altı ile 3 üstü olmak üzere iki gruba ayrılarak hasta grubunda NLO dahil hemogram parametreleri ve CRP açısından karşılaştırıldığında sadece CRP parametresinde iki grup arasında fark saptanmış olup 3 üstü skora sahip grupta CRP düzeyi daha yüksek bulunmuştur. SONUÇ: Bu çalışmada kronik ürtikerli hastalarda NLO ve diğer hemogram parametreleri hasta ve kontrol grubunda karşılaştırılmış ve hasta grubunda ÜAS7 ile ilişki araştırılmıştır. Daha önce bu konuda çalışma bulunmamakta olup çalışmamız literatürde ilk özelliği taşımaktadır. Çalışmamızın neticesinde kronik ürtiker hastalarında anlamlı NLO yüksekliği saptadık. Gelecekte yapılacak çalışmalarda NLO düzeyindeki değişiklik ile tedaviye yanıt arasındaki ilişki araştırılabilir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTİON: Urticaria is a temporary vascular reaction that is characterized with erythematous , pruritic papules and plaques of various sizes. The aim of present study was to investigate the relationship between chronic urticaria and NLO. Also relationship between NLO and disease severity of urticaria were analyzed using UAS7. MATERIAL AND METHOD: One hundred patients who admitted to Sakarya University Education and Research Hospital Dermatology Clinic and can not be identified any etiologic agent with history, questioning survey, consultations and the results of blood tests were enrolled in this study. Fifty healthy subjects enrolled in control group who never had history of urticaria, no systemic disease, use of any drug and homogeneous with CSU group for gender and age. Levels of complete blood count and CRP values in the patient and the control group were recorded. UAS7 scores were calculated for patient group. All statistics were performed using SPSS version 15. RESULTS: Patients and control group have been compared in terms of NLO and patients were found statistically significantly higher than control groups. In patient group, Urticaria activity score(UAS7) compared with NLO and a significant relationship has not been established. Patients and control group were compared in terms of other hematological parameters and CRP resulting that RDW, PDW, MPV and CRP were found significantly higher in patient group. UAS7 was divided into two group by >3 and ≤3 than compared in terms of the hematological parameters including NLO and CRP, only the difference identified in the CRP and in >3 group CRP levels were found higher. CONCLUSIONS: In the present study NLO and other hematological parameters were compared in patients who has chronic urticaria with control group and relationship researched with UAS7 in patient group. There has not been any study in this topic in our knowledge and our study is the first in the literature. In our study we found NLO significiantly higher in chronic urticaria patients. In the future studies relationship between changes in the level of NLO and treatment response can be researched.