Omentinin polikistik over sendromu etiyolojisindeki rolünün araştırılması
Invastigation of the omentin in ethiology of polikistik over sendrom
  1. Tez No: 435619
  2. Yazar: HİLAL SAKALLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖNDER ERCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, omentin, obezite
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada kadınlarda sık görülen, infertilite ve menstruel bozukluklara neden olan Polikistik over sendromunda (PCOS) omentin düzeyinin ölçülerek normal popülasyon ile karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Polikliniğimize başvuran ve PCOS tanı kriterleri (hiperandrojenemi, hirsutizm, PCO görüntüsü, oligoamenore) ve diğer PCOS bulguları (infertilite, obezite, LH/FSH> 2, E2> 80 ng/dl gibi) ile PCOS tanısı konulmuş 121 hasta ve PCOS'u olmayan 55 hasta kontrol grubu olarak alındı. Hastaların yaş, BMI, FSH, LH, E2, Testosteron, DHEA, Omentin, TSH seviyelerine bakıldı. Sonuçlar: PCOS grubunda BMI: 28.31 ±6.03 kg/m2 iken kontrol grubunda: 22.96 ±3.46 kg/m2 ölçüldü. Gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı. (p< 0.001) PCOS grubunda FSH seviyesi: 6.24 ±1.64 mIU/mL, kontrol grubunda: 7.21 ± 5.25 mIU/Ml olup gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark yoktu (p< 0.103). PCOS grubunda LH seviyesi: 5.5 mU/ml (1.89-22.0) iken kontrol grubunda: 3.97 mU/ml (0-22.5) olarak ölçüldü. Gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p< 0.001). PCOS grubunda omentin seviyesi: 10.1 ±3.29 ng/ml, kontrol grubunda: 12.41 ±4.87 ng/ml olarak ölçüldü. İki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p< 0.001). Yorum: Çalışmamızda PCOS grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı olarak BMI, testosteoron, DHEA yüksekliği görüldü. Obez hastalarda obezite ile azalan omentin seviyesinin PCOS hastalarında da düşük olduğu görüldü. Obez ve normal kilolu PCOS'lu hastalarda normal popülasyondan daha düşük omentin seviyesi görülmesi, omentinin PCOS tanısında kullanılabilecek bir parametre olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
Objective: İn this study we aimed to compare omentin levels in normal population and in patients with PCOS, which causes great problems like infertility and menstrual problems in women. Material and Methods: 121 out patient women who have PCOS with the PCOS diagnostic criteria (hyperandrojenemia, hirsutism, oligoamenorhea, Policistic over ımage) and the orther PCOS features (infertility, obezity, LH/FSH> 2, E2> 80 ng/dl as) and 55 women who are normal were selected fort the study. Patients age, BMI, FSH, LH, E2, Testosteron, DHEA, Omentin, TSH levels were evaluated. Results: İn PCOS group BMI was: 28.31 ±6.03 kg/m2 and in control group: 22.96 ±3.46 kg/m2 which was statictically significant(p< 0.001).