Depresif fazla kilolu ve obez kadınların diyet tedavisi sonucunda psikolojik durumlarının değerlendirilmesi
The psychological effects of weight-lost dieting on depressive overweight and obese females
  1. Tez No: 435679
  2. Yazar: MELİKE ÇETİNTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ AÇKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Depresyon, Beslenme Durumu
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışma Şubat 2016 - Mayıs2016 tarihleri arasında Avcılar Hospital Beslenme ve Diyet Polikliniğine başvuran, 18-55 yaş arası depresif fazla kilolu ve obez kadının diyet tedavisi sonucundaki depresyon düzeylerindeki değişimin belirlenmesi için oluşturulmuştur. Çalışma grubu 36 gönüllü kadından oluşmaktadır. Fazla kiloluluk ve obezite bireylerin Beden kitle indeks (BKİ)'lerine göre değerlendirilmiştir. Çalışmanın başında bireylere Beck Depresyon Envanteri uygulanmış, depresyon düzeyleri belirlenmiş ve depresif olanlar çalışmaya dahil edilmiştir. Bireylerin üç aylık zayıflama diyeti uygulaması sonrası ağırlık azalma düzeyleri belirlenmiş ve tekrar Beck Depresyon Envanteri uygulanarak depresyon durumlarındaki değişkenlik ortaya konmuştur. Depresyon skorları arasındaki ikili değişikliği saptamak için Wilcoxon analizi kullanılmıştır. Diyet sonrasında Beck Depresyon Skoru diyet öncesine göre anlamlı (p˂0.05) düşüş göstermiştir. Obezite tedavisinin bireylerin depresyon düzeyini azalttığı bulgulanmıştır. Bu sonuçlar psikolojik etmenlerin de obezite gelişiminde etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study made to compare depressive disorder changing of women who are on thee age of between 18 and 55 ove weight – obese and going on diet to loose weight the date of Feb & Mar '16. Interviews took a place in outpatient clinic of Nutrition and Diet Depertmant of Avcılar Hospital. This study contains 26 volunteered women. Overweight and obesity calculated according to body mass index. At the beginning of the study we tested their depression levels with Beck Depression Inventory method and monitör it during diet period to understand the differences. Within 3 months we have anaylised their depression scores and compare it with the beginning. Wilcoxon analyzes were used to determine the binary variables.