Obez ev kadınlarında insülin direnci
İnsulin resistance in obese housewives
- Tez No: 435680
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ AÇKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme durumu, İnsülin direnci, Obezite
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Bu çalışma Gaziosmanpaşa Başarı Hastanesi Dahiliye Polikliği'ne başvuran, Beslenme ve Diyet Polikliniği'nde izlenen ve obezite tanısı almış, insülin direnci yüksek olan (HOMA değeri 2.7'nin üzerinde olan) 40 ev kadını üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada obez ev kadınlarının demografik özellikleri, antropometrik ölçümleri, bazı biyokimyasal parametrelerinin saptanması (HbA1c, Açlık kan şekeri, HDL ve LDL Kolesterol, Trigliserid, İnsülin, HOMA-IR indeksi) ve beslenme durumları ile insülin direnci arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bireylere tanımlayıcı özelliklerini ve besin tüketim durumlarını içeren bir anket formu uygulanmış, hastanede saptanmış olan biyokimyasal analizleri alınmış ve antropometrik ölçümleri kaydedilmiştir. Kadınların %82,5 'inde 1-6 aydır insülin direnci bulunduğu saptanmıştır. Kadınların çoğunluğu iki ana öğün tüketmekte, %42,5'i üç ana öğünden en az birini atlamaktadır. En çok atlanan öğün %80 ile öğlen öğünü olup bireylerin %37,5'i canları yemek istemediği için öğün atladıklarını belirtmişlerdir. Çalışmaya katılan kadınların sadece %37,5'inin düzenli fiziksel aktivite yaptığı tespit edilmiştir.BKI sınıflandırmasına göre kadınların %52,5 'i 1. Derece obez, %25 'i 2. Derece obez, %22,5 'i 3. Derece obezdir. Kadınların %90'ı bel çevresi açısından yüksek riskli olarak kabul edilen değerlere sahiptir. Günlük alınan enerjinin karbonhidrattan gelen oranı % 43 ile düşük, proteinden gelen oranı % 16,7 ile normal, yağdan gelen oranı ise % 40,3 ile yüksek bulunmuştur. Çıkan sonuçlara göre HOMA-IR indeksi ortalama 3,53 ile yüksek bulunmuştur. İnsülin düzeyi arttıkça HOMA-IR indeksi de artmıştır. Diğer biyokimyasal bulgular normal sınırlar içerisindedir.Sonuç olarak bu çalışma, obez ev kadınlarının beslenme durumlarının insülin direncinin artması ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Bu nedenle obez bireylerde insülin direnci kontrolünün sağlanması için beslenmenin önemi anlatılmalı ve önerilen uygulamaların yaşam tarzı haline getirilmesi sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The determination of the relationship between female patients had been diagnosed with obesity, high insulin resistance . This study was conducted on a total of 40 (forty) housewives had been diagnosed with obesity, high insulin resistance (HOMA > 2,7), who admitted to the internal medicine outpatient of Gaziosmanpaşa Başarı Hospital, Nutrition and Diet outpatient clinic. The aim of this study is to determine the relationship between insulin resistance and nutrition status, antropometric analysis and some biochemical parameters (HbA1c, Fasting blood glucose, HDL and LDL cholesterol, Trigliserid, İnsulin, HOMA-IR index) of adult patients with obese housewives. A survey was conducted to participnats includingg questions about their personal information, biochemical and antropometric analysis and nutrition consuption for 3 days. 82.5 % of the women 's is 1-6 months have insulin resistance. Many women consume two main meals and 42.5 % of skip at least one of the three main meals. %80 noon meal is the most skipped. 37.5 % of individuals indicated that they skip meals because they can't eat. Only 37.5 % of the women participating in the study holds regular physical activity. BKI classification grade 52.5 % of the women 's 1st degree are obese, 25% of the women's 2st degree are obese, 22,5% of the woman's 3st degree are obese. 90% of the women participating in the study has to be considered as high-risk in terms of the values of waist circumference. The proportion of energy from carbohydrates taken daily has been reduced by 43%, protein from normal by16.7 %, the rate was higher by 40.3 % from fat. According to the results was higher HOMA -IR index average of 3.53. Insulin levels increased HOMA- IR index also increased. Other biochemical findings were within normal limits. In conclusion, this study showed the obese housewives nutritional status is associated with increased insulin resistance. Therefore, to maintain insulin resistance obese patients should be informed about the importance of diet and recommendations must be put into practice as a part of life. Key words : Nutrition Status, İnsulin Resistance, Obesity