An Application of seasonal cointegration and error correction models on monthyl data
Mevsimsel kointegrasyon ve hata düzeltme modellerinin aylık veriler üzerine uygulanması
  1. Tez No: 43586
  2. Yazar: GÜLİZ ERCOŞKUN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KIVILCIM METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Birim kök, Mevsimsel Kointegrasyon, Hata Düzeltme, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası IV, Unit Root, Seasonal Cointegration, Error Correction, Istanbul Stock Exchange. m
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET MEVSİMSEL KOİNTEGRASYON VE HATA DÜZELTME MODELLERİNİN AYLIK VERİLER ÜZERİNE UYGULANMASI Güliz Ercoşkun Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Kıvılcım Metin Temmuz 1995 Bu tez Türkiye'de 1986-1994 dönemindeki İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, döviz kuru (TL\$), Mİ, M2, enfilasyon, avans ve hazine bonosu faiz oranları arasındaki ilişkileri aylık veriler göz önüne alınarak incelemektedir. Ekonometrik olarak, zaman serileri kullanılarak aylık veriler için mevsimsel kointegrasyon ve bata düzeltme modelleri türetilmiştir. Bu çalışma, bu konuda aylık veriler baz alınarak hazırlanmış öncü çalışmalardan birisidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN APPLICATION OF SEASONAL COINTEGRATION AND ERROR CORRECTION MODELS ON MONTHLY DATA Güliz Ercoşkun M in Economics Supervisor: Asist. Prof. Dr. Kıvılcım Metin June 1995 In this study, I try to analyze and show the monthly changes and their effects on each other of Istanbul Stock Exchange (ISE), TL / $ Exchange Rate (E), Ml, M2, price level (P), Interest rate on securities (R) and Advances of the central bank to the treasury (A) by developed techniques in time series econometrics, namely unit roots, seasonal cointegration and error correction. The long run relationship between stock prices and exchange rate, price level, Ml, M2 investigated by using these techniques of time series. Conclusions are made for future use of models for monthly time series. To our knowledge, this is among the pioneering studies conducted in an emerging market that uses an updated econometric methodology to allow for an analysis of monthly data for long run steady state properties together with short run dynamics.