Türkiye'de kentsel yenileme projeleri, tarihi sit alanları ve kentsel yenileme ilişkisi üzerine bir değerlendirme: Okmeydanı tarihi sit alanları koruma amaçlı ve etkileşim geçiş sahası nazım imar planı incelemesi
An evaluation of the relationship between historic conservation areas and urban renewal: Examination of Okmeydani historic conservation and transition area master development plan
- Tez No: 436154
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Yenileme, tarihi sit alanları, koruma amaçlı nazım imar planları, Okmeydanı, Beyoğlu, Urban renewal, historic conservation area, conservation purposed master plan, Okmeydanı, Beyoğlu
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kent Çalışmaları ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Sahip olduğu tarihi nitelikten ötürü özgünlük taşıyan tarihi sit alanlarında planlama çalışmaları uzun yıllar ülkemiz ve yurtdışı literatüründe incelenen bir olgu olmuş, bu alanlarda kentsel yenileme çalışmaları olumlu olumsuz örneklerle tecrübe edilmiş, kimi zaman kamusal mağduriyetler kimi zamansa mekânsal hasarlarla karşılaşılmış, idarelerin en büyük sınavlarından biri haline gelmiştir. Bu tezin amacı, kentsel yenileme çalışmalarının mekânsal ve yasal boyutlarıyla araştırılarak, idarelerce yapılacak kentsel yenileme odaklı plan çalışmalarında konunun ne şekilde ele alınması gerektiğini ortaya konulması ve İstanbul'un önemli tarihi yerleşimlerinden olan Okmeydanı ve etkileşim sahasında, geçmişten günümüze yaşanan planlama ve değişim süreçleri ele alınarak, hazırlanan yenileme projesinin incelenmesi olmuştur.
Özet (Çeviri)
In cities, urban neglect happens with the result of social, physical, political and economic reasons. Also the cities of Turkey are facing neglect related to migration that appeared specially after 1950s with rapid urbanization and squatting. Urban renewal is a process that aims to ruined, neglected and forgotten urban areas into the city in the means of social, physical and economic with comprehensive plans and programs. Planning studies within historic conservation areas which has significance and originality because of its national, spatial and public history had been full of successful or unsuccessful experiences such as public sufferings or spatial damages. It had been a challenging phenomenon for academic societies and administral planning departments all around the world throughout years. In this context Urban renewal policies, assumptions, positive and negative perspectives had been explained via national and international sources then Okmeydanı historic conservation and transition area that designated to be the workspace is evaluated in various dimensions such as spatial, public, legal, administrational.