Birinci ürün mısırda farklı dozlarda fosfor uygulaması
The different phosphorus doses application on first crop corn
  1. Tez No: 436269
  2. Yazar: ŞENOL YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA İDİKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, birinci ürün, fosfor dozları, Corn, first crop, phosphorus doses
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma, P.31A34 hibrid mısır çeşidi birinci ürün olarak yetiştirilerek, dekara 0, 2, 4, 6, 8 ve 10 kg fosfor uygulaması yapılarak, tesadüf blokları deneme deseninde dört tekerrürlü olarak Kahramanmaraş koşullarında 2013 yılında yürütülmüştür. Araştırmada 25 kg/da azot sabit tutularak, farklı fosfor dozlarının mısır bitkisinin tepe püskülü çıkış süresine, koçan püskülü çıkış süresine, ilk koçan yüksekliğine, bitki boyuna, sap kalınlığına, bitki başına koçan sayısına, koçan çapına, koçan uzunluğuna, koçanın sıra sayısına, koçan sırasında tane sayısına, tek koçanın tane ağırlığına, % tane oranına, bin tane ağırlığına, tane verimine, tanenin % protein oranına, % nişasta oranına ve % kuru madde oranlarına etkisi araştırılmıştır. Uygulanan fosfor dozlarının mısır bitkisinin tepe püskülü çıkış süresi, koçan püskülü çıkış süresi, koçan kalınlığı, tek koçan ağırlığı ve bin tane ağırlığı üzerinde etkisinin istatistiki olarak önemli farklılıklar oluşturduğu kaydedilmiştir. Diğer incelenen ilk koçan yüksekliği, bitki boyu, bitki başına koçan sayısı, % tane oranı, koçanın tane ağırlığı, tane verimi, tanenin % protein, % nişasta, ve % kuru madde özelliklerine üzerine fosfor dozlarının etkisi önemsiz olduğu tespit edilmiştir. İstatistiki olarak önemli farklılık gösteren tepe püskülü çıkış süresinin 76 – 78 gün, koçan püskülü çıkış süresinin 78 – 79 gün, koçan çapının 43,296 - 46,846 mm, tek koçan ağırlığının 168 – 207 g, bin tane ağırlığının 309,375 – 365,625 g arasında değiştiği belirlenmiştir. Uygulanan fosfor dozlarını tane verimi üzerine etkisinin önemsiz olmasına rağmen tane verimi 1027,73 – 1179,55 kg/da arasında kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, the different phosphorus doses (0, 2, 4, 6, 8, and 10 kg/da) were examined on P.31A34 hybrid maize varieties grown as the first product, was carried out randomized complete block design with four replications in the experimental design in Kahramanmaras conditions in 2013. The effects of different phosphorus doses on tasselling period, ear silk period, first ear height, plant height, stem diameter, ear number of per plant, ear diameter, ear length, row number per ear, number of grains on row per ear, grain weight of ear, grain ratio, thousand grain weight, grain yield, protein ratio (%), starch ratio (%) and dry matter of corn ratio (%) investigated when 25 kg/da nitrogen were fixed. The effect of phosphorus dose applied on corn tasselling period, ear silk period, ear diameter, ear grain weight and thousand grain weight were recorded that statistically significant differences were create. Their effects on other the first ear height, plant height, ear number of per plant, grain ratio (%), ear grain weight, grain yield, protein ratio (%), starch ratio (%), and dry material ratio (%) were found to be insignificant. The tasselling period, ear silk period ear diameter, ear grain weight and thousand grain weight that had statistically significant differences were determined to vary between 76-78 days, 78-79 days, 43,296 - 46,846 mm, 168 – 207 g and 309,375 – 365,625 g repectively. Although the effects of the applied dose of phosphorus on grain yield is insignificant grain yield was recorded between 1027,73 – 1179,55 kg/da kg /da.