Investigation of SNP (rs10889677) located at the miR-let-7e and let-7f binding site of the IL23R gene in coronary artery patients
Koroner arter hastalarına IL23R geninin miR-let-7e ve let-7f baĝlanma bölgesınde bulunan SNP (rs10889677) 'nın araştıfılması
- Tez No: 436270
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SABAHATTİN CÖMERTPAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: SNP (rs10889677), IL23R, Koroner Arter, miRNA, SNP (rs10889677), IL23R, Coronary Artery, miRNA
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Koroner arter hastalığı (KAH) aterosklerozdan dolayı oluşan yaygın bir kalp hastalığıdır. Enflamasyon, yani inflamatuvar yanıt, bağışıklık düzenleme ve ateroskleroz desteklenmesi yoluyla (KAH)'ın gelişiminde kritik bir rol oynamaktadır. IL12β, IL6, IL10, IL17 ve IL22 gibi birçok fonksiyonel interlökin gen polimorfizmlerinin KAH'ın patogenezi ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Mikro RNA (miRNA)'lar, sekans spesifik bir şekilde gen ifadesini düzenleyen, küçük ve kodlamayan RNA'lar ailesindendir. miRNA birçok fizyolojik ve patolojik süreçte mRNA'nın 3' translasyona uğramayan bölgesine (UTR) bağlanarak gen ekspresyonu seviyesini düzenlemekte rol oynar. Çalışmamızda, IL23R (rs10889677) geninin 3'UTR bölgesindeki miRNA bağlanma bölgesinde gözlenen tek nükleotid polimorfizmi (SNP) ile KAH arasında bir ilişki olup olmadığını araştırdık. Araştırma populasyonu; 74'ü KAH tanısı konulmuş hasta ve 35'i KAH hastası olmayan bireyler olmak üzere toplam 109 kişiden olışmaktadır. Sonuç olarak,, AA, CA ve CC, genotipleri için görece olasılıklar oranı (OR) sırasıyla 0.703, 1.006, ve 1.669 olarak bulunmuştur. Her ne kadar genotipler ve gruplar arasında yapılan ki-kare testi istatiksel olarak anlamlı bir ilişki vermediyse de (p=0.582), OR değerleri CC genotipinin KAH hastalığı için bir meyil oluşturabildiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Coronary artery disease (CAD) is a common heart disease caused by atherosclerosis. Inflammation, inflammatory response, plays a critical role in the development of CAD, through the immune regulation and the promotion of atherosclerosis. It has been known that polymorphisms of several functional interleukin genes, such as IL12β, IL6, IL10, IL17 and IL22, are genetically correlated with the pathogenesis of CAD. Micro RNA's (miRNA) is a small and non-coding family of RNA, which regulate the gene expression in a sequence-specific manner. miRNA involves in the regulation of gene expression via binding the 3' untranslated region (UTR) of an mRNA. In our study, we investigated the putative relationship between the miRNA binding site SNP in the 3'UTR region of the IL23R (rs10889677) gene and the pathogenesis of CAD. The study population consisted of 109 individuals of whom 74 were patients diagnosed with CAD and 35 were people with no diagnosis of CAD. As a result, Odds Ratio (OR) were found as 0.703, 1.006, and 1.669 for AA, CA and CC genotypes, respectively. Despite the fact the chi-square test performed on the results did not give a significant relationship between the two variables (p=0.582), the OR's were thought to indicate a tendency through which CC genotype causes susceptibility to develop CAD in people.