Mercimekte (Lens culinaris M.cv.Sultan1)somatik embriyogenez optimizasyonu
Optimization of somatic embryogenesis on lentil (Lens culinaris M.cv.Sultan1)
  1. Tez No: 436289
  2. Yazar: DERYA TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMDİ KAMÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Callus, Somatic embryo, Sultan 1, 4-D Supervisor : Assist. Prof. Dr.Hamdi KAMÇI Total
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Sultan 1 kotiledon nodunda farklı bitki büyüme düzenleyicileri kullanarak somatik embriyogenez potansiyelinin araştırıldığı bu çalışmada 6 farklı deney kurgulanmıştır. Aseptik şartlar altında çimlendirilen tohumların kotiledon boğumları eksplant olarak kullanılmıştır. Bu eksplantlardan önce kallus indüksiyonu çalışması yapılmış ardından embriyogenik kallus eldesi için kallus proliferasyonuna gidilmiştir. Son olarak potansiyel embriyogenik kalluslardan somatik embriyo indüksiyonu ve gelişimi çalışmaları yapılmıştır. Deney 1'de 2.22 µM BAP ve 4.52 µM 2,4-D kombinasyonu , deney 2'de ise 2.5-5 µM 2,4-D, deney 5 'de ise 15 µM TDZ kallus indüksiyonu için etkili olmuştur. 2,4-D konsantrasyonu arttıkça eksplantlarda klorofil ağarması meydana gelmiş ve eşlik eden fenolik madde birikiminden dolayı zamanla eksplantlar tamamen kararmıştır. Deney 3'de kotiledon nodunun epikotil bölgesinde oluşan kalluslar, hipokotil bölgesinde oluşan kalluslara göre daha yeşil ve büyük olarak kaydedilmiştir. Ayrıca epikotil bölgesinde fenolik madde birikimi daha az görülmüştür. Tüm çalışmalar değerlendirildiğinde sadece TDZ kullanılarak yapılan çalışmada somatik embriyogenezin globüler, kalp, torpedo aşamaları görülmüş fakat çimlendirmeye geçilememiştir. TDZ ve 2,4-D birlikte kullanıldığında dokularda kararmalara neden olmuş ve hiçbir rejeneratif doku gözlenmemiştir. Anahtar Kelimeler : Kallus, Somatik embriyo, Sultan1, 2,4-D
Özet (Çeviri)
In this research, six different experiments were conducted in order to search somatic embryogenesis potential of Sultan 1 ( Lens culinaris M. cv. ) cotyledonary nodes under induction of different plant growth regulatory combinations. The cotyledon nodes were isolated from seven days old seedlings under aseptic conditions. First callus induction from cotyledonary node was undertaken as the initial step of somatic embriyogenesis experiments. Then embryogenic callus induction and proliferation was performed. Lastly somatic embryo induction was performed.Most effective plant growth regulator combinations for callus induction were 2.22µM BAP and 4.52µM 2,4-D in the first experiment, 2.5 ve 5µM 2,4-D in the second experiment and 15µM TDZ in the fifth experiment. When 2,4-D is used during callus induction it was observed that as 2,4-D concentration increased chlorophyl bleaching and phenolic accumulation and dead of explant were accompaniying observations. The callus morphology of epicotyl and hypocotyl segment of the cotyledon node was also different from each other. Epicotyl calli were greener and bigger than hypocotyl calli and additionally there was lesser phenolic accumulation in epicotyl calli.When all the studies were assessed, the globular, heart, and torpedo stages of the somatic embryogenesis was only seen in experiment six but these embryos did not develop further ve no germination was observed. When TDZ and 2,4-D were used together, it caused darkening on the tissues and no regenerative tissue was observed.