Effect of salt stress on the antioxidant defense system in lentil (Lens culinaris M.) seedlings
Tuz stresinin mercimek (Lens culinaris M.) fidelerindeki antioksidan sistem üzerine etkisi
- Tez No: 116067
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AVNİ ÖKTEM, PROF. DR. MERAL YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Mercimek, tuz stresi, oksidatif stres, SOD, APX, CAT, proline, H202, lipit peroksidasyonu, MDA, Lentil, salt stress, oxidative stress, SOD, APX, CAT, proline, H202, lipid peroxidation, MDA
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada, 5 gün süreyle 100 ve 200 mM NaCl stresine maruz kalmış 14 günlük mercimek fidelerinin kök ve yaprak dokularındaki süperoksit dismutaz (SOD: EC 1.15.1.1), katalaz (CAT: EC 1.11.1.6), askorbat peroksidaz (APX: EC 1.11.1.11) ve glutatiyon redüktaz (GR: EC 1.6.4.2) gibi antioxidan enzimlerin aktiviteleri, lipit peroksidasyonu (malondialdehid miktarı olarak), H202 ve prolin miktarları ile fizyolojik değişimler (yaş-kuru ağırlık ve kök-yaprak uzunlukları) normal şartlarda büyütülen mercimek fideleriyle karşılaştırılarak incelendi.Mercimek fidelerinde Cu/ZnSODİ, Cu/ZnSOD2, MnSOD ve FeSOD olmak üzere 4 farklı SOD izoenzimi saptandı. Tuz stresi her iki Cu/ZnSOD izoenziminde artışa neden olurken, kök dokusunda bu artış daha belirgin bir biçimde gözlendi. MnSOD aktivitesi sadece 200 mM stress altında artış gösterirken, FeSOD aktivitesi her iki tuz stresinde de azaldı. Her iki dokuda da APX ve GR aktiviteleri tuz stresiyle paralel olarak arttı, ancak tuz stresi CAT aktivitesinde bir miktar düşüşe yol açtı. Kök-yaprak uzunlukları ve yaş-kuru ağırlıklar tuz stresi altında önemli ölçüde düştü. Tuz stresi yaprakta lipit peroksidasyonunu (MDA konsantrasyonu) ve hücre zarı geçirgenliğini önemli miktarda arttırırken, kök dokusunda belirgin bir değişim gözlenmedi. Prolin miktarı her iki dokuda da tuz stresiyle paralel olarak arttı. Tuz stresi her iki dokuda da H202 miktarının artmasına neden olurken, yapraktaki artış köke göre çok daha fazla gerçekleşti. Elde edilen sonuçlar yaprağın tuz stresine daha fazla duyarlı olduğunu göstermektedir. Kökte Cu/ZnSOD, APX ve prolinin tuz stresine karşı direnç göstermede önemli bir rol oynadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study changes in the activity of antioxidant enzymes such as superoxide dismutase (SOD: EC 1.15.1.1), catalase (CAT: EC 1.11.1.6), ascorbate peroxidase (APX: EC 1.11.1.11) and glutathione reductase (GR: EC 1.6.4.2), cell membrane stability, lipid peroxidation in terms of malondialdehyde (MDA) content, H202 content, proline content and physiological changes (as wet-dry weights, root-shoot lengths) of 14 days old lentil (Lens culinaris, Medik. cv. Sultan) seedlings subjected to 100 mM and 200 mM NaCl stress for 5 days were studied. mFour SOD isozymes were differentiated in lentil namely Cu/ZnSODl, Cu/ZnSOD2, FeSOD and MnSOD, FeSOD being only in leaves. Salinity enhanced the activity of Cu/ZnSOD isozymes and the increase was much higher in roots when compared to leaves. MnSOD activity increased only at 200 mM NaCl stress while FeSOD activity decreased at both stress concentrations. Total SOD activity enhanced in both tissues but the increase was more pronounced in roots. APX and GR activity was induced under both salt treatments however a slight decrease in CAT activity was detected in both tissues. Root-shoot lengths and wet-dry weights significantly decreased by salt treatments. A higher level of lipid peroxidation (MDA content) was observed in leaves when compared to roots at both NaCl stresses. This finding was matched with electrolyte leakage test results in which a significant increase was observed in leaves, while in roots no change was detected. Proline content increased in both tissues in correlation with increased salt stress. A higher increase was observed in H202 content in leaves when compared to roots. The results obtained suggest that leaves are more susceptible to salt stress. In roots Cu/ZnSOD, APX and proline seem to play an important role in defense against salt stress by effectively removing reactive oxygen species.