Kurutulmuş ve taze trabzon hurması katkılı meyveli yoğurtların bazı özelliklerinin incelenmesi
Investigation of some properties of dried and fresh persimmon fruit yoghurt
  1. Tez No: 436301
  2. Yazar: ZÜLEYHA DAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM TURGAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Trabzon hurması, meyveli yoğurt, sade yoğurt, Persimmon, fruit yoghurt, plain yoghurt
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada sade yoğurt ile %15 taze Trabzon hurması ve kurutulmuş Trabzon hurması katkılı süt ile miks edilerek ve miks edilmeyerek mayalanan sundae tipi meyveli yoğurtlar üretilmiş ve beş ayrı çeşit yoğurt (kuru meyve katkılı miks, kuru meyve katkılı miks olmayan, yaş meyve katkılı miks, yaş meyve katkılı miks olmayan ve sade yoğurt) elde edilmiştir. Yoğurtlar, kuru madde, kül, yağ, protein, şeker, pH, titrasyon asitliği, serum ayrılması, tuz oranları ve toplam probiyotik bakteri sayısı bakımından karşılaştırılmıştır. Yapılan analizlerin sonuçlarına göre yağ, protein, şeker, pH, titrasyon asitliği ve tuz oranları bakımından yoğurtlar arasındaki farklılık istatistiksel olarak çok önemli (p0,05) bulunmuştur. Probiyotik bakteri sayısı bakımından kıyaslama yapıldığında ise sade yoğurdun en yüksek probiyotik özellik içerdiği sade yoğurda en yakın probiyotik özelliğin yaş meyve katkılı miks olmayan en uzak probiyotik özelliğinde kuru meyve katkılı miks yoğurda ait olduğu tespit edilmiştir. Tüketime en uygun olan meyveli yoğurt çeşidinin şeker ilavesi yapılarak yaş meyve katkılı miks olmayan yoğurt olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, plain yoghurt with 15% fresh and dried persimmon is mixed with persimmon fortified milk and mix fermented sundae type by the yoghurt were produced and five different kinds of yogurt (dry fruit mixture, Dried fruit not mixture, fresh fruity mixture, fresh fruity and non-plain yogurt mixture) was obtained. Yoghurts were compared due to the dry matter, ash, fat, protein, sugar, pH, titratable acidity, serum separation, salinity and total number of probiotic bacteria. According to the results of the analysis; fat, protein, sugar, pH, titratable acidity and salt content in terms of the difference between yoghurts and statistically highly significant (p 0.05). When a comparison in terms of the number of probiotic bacteria in plain yogurt contained the highest probiotic properties, not fresh fruity mixture the nearest probiotic properties of plain yogurt and the most distant probiotic property that belongs to dried fruit mix yogurt it has been identified. The most appropriate consumption of fruit yogurt type is; addition of fresh fruit and sugar.