Farklı lif oranlarına sahip kendiliğinden yerleşen betonda çarpma etkisinin incelenmesi
Impact on different ratios of fiber-reinforced self-compacting concrete
- Tez No: 436380
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN KANTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kendiliğinden yerleşen beton, lif, reoloji, çarpma etkisi, Self compacting concrete, fiber, rheology, drop weight, impact test
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Farklı Lif Oranlarına Sahip Kendiliğinden Yerleşen Betonda Çarpma Etkisinin İncelenmesi Kendiliğinden yerleşen beton (KYB), kimyasal katkı kullanılarak yüksek akıcı kıvamda üretilen bir tür özel betondur. Günümüzde yüksek katlı bina inşaatları, dar ve değişik geometrili kalıplar ve sık donatılı bölgelerin artışı sebebiyle KYB, sıkça tercih edilen bir beton türü haline gelmiştir. KYB' de mekanik özellikleri gelistirebilmek amacıyla lif takviyesi yapılmaktadır. Lif takviyesi KYB'nin mekanik özelliklerini olumlu etkilerken işlenebilirlik özelliklerini olumsuz etkilemektedir. Betonarme yapılara etki eden yükler statik ve dinamik olmak üzere ikiye ayrılabilir. Dinamik yükler; patlayıcıların yarattığı şoklar, mermi veya roket çarpması, rüzgârlar, depremler, vb. olarak sıralanabilirler. Dinamik yükler içerisinde, özellikleri en az bilinen yüklemelerden biri çarpma yüklemesidir. Bu araştırmada, kullanımı her geçen gün yaygınlaşan Kendiliğinden Yerleşen Betonda, lif takviyesinin, betonun reolojik ve mekanik özelliklerine ve daha önce yeterince incelenmemiş çarpma dayanımına etkisi incelenmiştir. Lifsiz KYB serilerinin taze beton deneylerinde en yüksek performansı sergilerken, serbest ağırlık düşürme yöntemiyle yapılan çarpma deneylerinde en düşük performansı sergilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Impact on Different Ratios of Fiber-Reinforced Self-Compacting Concrete Self-compacting concrete (SCC) is a special type of concrete produced in high fluid consistency using chemical additives. It will be easier placement of this type of concrete, the error arising from process ability become reduced. Easier to obtain higher quality concrete and concrete products Fibres are used today in order to improve mechanical properties of SCC. Fibre reinforcement decrease SCC's fresh concrete abilities although it increase mechanical properties of SCC. Loads acting on reinforced concrete structure can be divided into static and dynamic. Dynamic loads; shocks caused by explosives, bullets or rockets struck, winds, earthquakes and so on. As it can be sorted. In dynamic loads, it features one of the least known and examined shock loading installation. In this study, the use to go on increasing self-compacting concrete and fiber reinforced concrete, plastic case while consistency, after curing concrete that affects the strength and not previously studied enough shock effect have been discussed. In non-fibrous SCC series have indicated highest performance in fresh concrete test. Series of non-fibrous SCC has performed to high performance in fresh concrete test although they has performed to low performance in drop weight impact test.