Kuraklığın Tokat ili merkez ilçedeki yem bitkileri üretimi ve koyun yetiştiriciliği yapan işletmeler üzerindeki etkileri
The effects of drought on farms producing fodder plants and raising sheep in the central county of Tokat province
  1. Tez No: 436429
  2. Yazar: NİHAT AKBOĞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN ZAFER GÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kuraklık, Hayvancılık, Koyun Yetiştiriciliği, Yem Bitkileri, Tokat, Drought, Animal Husbandry, Sheep Farming, Fodder Plants, Tokat
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, Tokat ili Merkez ilçeye bağlı köylerde yem bitkileri ve koyun yetiştiriciliği yapan işletmelerin kuraklıktan etkilenme durumlarını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada kullanılan veriler, tabakalı örnekleme yöntemine göre seçilen 157 işletmeyle yapılan anketlerden elde edilmiştir. Elde edilen veriler 2015 yılına aittir. Çalışmada öncelikle iklim değişikliği incelenmiş olup, sonrasında iklim değişikliğinin bir sonucu olarak kuraklığın durumu ele alınmıştır. Ayrıca yem bitkilerinin hayvancılık için önemi ve koyunculuğun genel durumu da bu çalışmada incelenmiştir. Çalışma sonucunda işletmelerin ekili arazileri içerisinde yem bitkilerinin ekiliş oranının istenilen düzeylerde olmadığı tespit edilmiştir. İşletmelerin büyük bir çoğunluğunun hem yem bitkileri üretimlerinin hem de koyunculuk faaliyetlerinin kuraklıktan etkilendiği, son birkaç yıldır su kaynaklarında azalma görüldüğü belirlenmiştir. İşletmelerin koyunculuk faaliyetinde bulunurken en önemli gider kalemini yem bitkilerinin oluşturmaktadır. Bölgede kuraklığın olduğu yıllarda işletmelerin yem bitkileri üretimi yetersiz kalmaktadır. Bu durumda işletmelerin yem masraflarının arttığı bunun da karlılığı yüksek oranda düşürdüğü tespit edilmiştir. Çalışma sonuncunda İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin giderek arttığı ve kırsal alandaki nüfusun giderek azaldığı bir ortamda, işletmelerin mevcut sorunlarının da devam etmesi sonucunda sürdürülebilir bir işletme yapısının olamayacağı öngörülmekte ve kuraklık riskine karşı gerek bitkisel üretim gerekse hayvansal üretim anlamında çeşitli önlemler alınması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study intended to investigate the effects of drought on farms producing fodder plants and raising sheep in the villages of central county of Tokat province. The data used in the study were collected in 2015 through questionnaires administered to 157 farms which were selected based on stratified sampling method. First of all, the climate change was surveyed in the study; then, the effects of drought emerging as a result of climate change were addressed. In addition, the importance of fodder plants for animal husbandry and the general state of sheep farming were investigated. It was determined as a result of the study that the proportion of fodder plant cultivation in cultivated lands of the farms was not at a desired level. Additionally, it was found that both fodder plant production and sheep farming business of the vast majority of farms had been affected by the drought, and that there had been a decline in water resources in the past few years. Fodder plants make up the most significant expense item in farms during sheep farming. Fodder plant production of the farms can not meet the need in years of drought in the region. This causes an increase in the feed expenses of the farms and reduces the profitability at a high rate. In conclusion, the study predicts that a sustainable business structure will not be possible while the current problems of farms continue to exist in an environment where the negative impacts of climate change are growing and the rural population is declining gradually. In addition, it is thought that various measures should be taken against drought risk in terms of both plant production and animal husbandry.