Zemahşerî ve Hadîs
Zamakhshari and Hadith
  1. Tez No: 436623
  2. Yazar: HASAN YERKAZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK COŞKUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Zemahşerî, Mutezile, Hanefî, Sünnet, Hadîs, Zamakhsharî, Mu'tazila, Hanafî, Sunnah, Hadîth
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Zemahşerî ve Hadîs konusunu ele alan bu çalışma, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş'te; Zemahşerî'nin hayatı, ilim tahsili, hocaları, öğrencileri, eserleri, yaşadığı döneminin karakteristik özellikleri, düşünce dünyasını şekillendiren mezhepler vb. gibi konular hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölüm'de Zemahşerî'nin sünnet ve hadîse yaklaşımı bağlamında, sünnetin değeri, kaynağı açısından hadîsler, hadisçiliği, hadîs ilimleri, hadîsleri rivâyet metodu, gramer ile ilgili konularda hadîslerle istişhadı ve hadîsçilik yönünün eleştirisi gibi konular incelenmiştir. İkinci bölüm'de ise Zemahşerî'nin Ebû Hureyre, tıbb-ı nebevî, Hz. İsâ'nın nüzûlü, mu'cize, mi'râc, Kur'ân'ın sünnetle neshi, rüyada hadîs tahammülü, Hz. Ali ve Hz. Muâviye gibi tartışmalı bazı konulara hadîsler bağlamında yaklaşımı; rü'yetullah, büyük günah, şefaât, imân-amel ilişkisi, kabir azabı, nazar/göz değmesi ve ömrün uzaması gibi konuları içeren hadîsleri mezhebî görüşleri çerçevesinde te'vîl metodu tetkik edilmiştir. Ayrıca bu bölümün sonunda Zemahşerî'nin en çok hadîs rivâyet ettiği el-Keşşâf, Rabîu'l-Ebrâr ve Fusûsu'l-Ahbâr ve Ruûsu'l-Mesâil isimli eselerinde bulunan hadîslerin kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Çalışma Sonuç kısmı ile bitirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study addressed the issue Zamakhsharî and Hadîth consists of introduction and two main parts. According to this in the introduction; Zamakhsharî's life, study, his teachers, students, works, characteristic of his time that he lived and thought is given information about the issues that shape the world as sects. In the first section, in the context Zamakhsharî's approach to the Sunnah and Hadîth, the value of the Sunnah, the Hadîth in terms of resources, being expert of Hadîth sciences, traditions narrated method was istişhâda the Hadîth on issues related to grammar and topics such as criticism of being a hadîth scholar, all these aspects are discussed. In the second section, Zamakhsharî's approach to Abu Hurayrah, Prophetic Medicine, Isa's Revelation of miracles, mirac (assention), abrogation of the Qur'an, with Hadîth, learning hadîth in dream, Ali and Muawiyah; ru'yetullah (Seeing Allah), great sin, intercession, belivers-action relationship, the punishment of the grave, eye touching and involving issues such as increased longevity traditions te'vîl methods within the framework of sectarian views are discussed. The study was completed with the conclusion part.