Kâdî Beydâvî'nin Fıkıh usûlü görüşleri (Minhâcu'l-Vusûl adlı eseri bağlamında)
The toughts of al-Kadi al-Beydavi on the fundementals of Fiqh
  1. Tez No: 436625
  2. Yazar: FEYYAZ ÖZEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GAYRETLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh Usûlü, Mütekellimîn Metodu, Kâdî Beydâvî, Minhâcu'l-Vusûl, Usul al-Fiqh, Mutakallimun Method, al-Kadi al-Beydawi, al-Minhaj al-Wusul
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Kâdî Beydâvî'nin fıkıh usûlü görüşlerinin açıklanmaya çalışıldığı bu çalışma, bir giriş ve altı bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Beydâvî'nin yaşadığı asır ve mekân hakkında bilgi verildikten sonra hayatı ve ilmî kişiliği konuları ele alınmıştır. Birinci bölümde fıkıh usûlü ilmi hakkında genel bilgiler verildikten sonra Minhâcu'l-Vusûl adlı eserin kaynakları belirtilmiştir. İkinci bölümde hüküm ve unsurları konusu ele alınmıştır. Üçüncü bölümde istinbât metodları hakkında müellifimizin görüşleri belirtilmiştir. Dördüncü bölümde fıkhın delilleri konusu aslî ve fer'î deliller olarak tasnif edildikten sonra ele alınıp işlenmiştir. Beşinci bölümde teâdül ve tercîh konularına yer verilmiştir. Altıncı bölümde ise Beydâvî'nin ictihâd ve iftâ konuları hakkındaki görüşlerine yer verilmiştir. Çalışmamızda şu sonuçlara ulaştık: Beydâvî'nin Minhâcu'l-Vusûl adlı eseri, yalnızca et-Tahsîl'in bir muhtasarı değil, Beydâvî'nin kendi özgün tercihlerinin de yer aldığı, mütekellimîn metodu fıkıh usûlü anlayışını tam ve özlü bir şekilde yansıtan, usûl meselelerinin cedel yöntemiyle ele alındığı, tarafların delillerine yer verildiği kısa ve özlü bir usûl eseridir.
Özet (Çeviri)
This study consists of an introduction and six chapters. In the introduction after generally looking at the age in which al-Kadi al-Beydawı (d. 685/1286) lived we tried to give information about the life, the students and the boks of al-Beydawî. In the first chapter, after giving an overview of the science of canon law procedures, the work called Minhaj al-Wusul sources are specified. In the second chapter, provisions and its elements are discussed. In the third chapter, the views of our author about istinbât methods are expressed. In the fourth chapter, jurisprudence of the evidence subject, after the evidence is classified as essential and accessory, is taken up and processed. In the fiveth chapter, teâdül and tercih topics are discussed. In the sixth chapter, the views of al-Beydawi on jurisprudence and iftâ issues are discussed. In our work we came to the conclusion, al-Beydawi's work called Minhaj alWusul, not only a summary of al-Tahsîl, is a short and concise jurisprudence work.