تعليقة على تفسير البيضاوي وحواشيه للعلامة شيخ الإسلام منقاري زاده 72-1
El-Beyzâvî tefsiri ve dipnotları üzerine yorumlar - Şeyhülislâm Minkārîzâde
  1. Tez No: 786833
  2. Yazar: HUSAM AMER SALIH SALIH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANAN AKKO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Meqari Zadeh, Tafsir al-Baidawi, Havashi Tafsir al-Baidawi
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Müellifin özgeçmişi okunduğunda ve el yazmasında belirtilen görüş, yorum ve reddiyeler incelendiğinde okuyucu, Kâdî el-Beydâvî'nin ve onun üzerine haşiye yazan ashabının görüşlerini bir araya getirmedeki yöntemiyle, bu görüşleri tartışmasıyla ve onları sağlam bir şekilde tahliliyle müellifin yeteneğinin ne kadar geniş olduğunu idrak eder. Yorumlar nahiv, dil, usul ve fıkıh meselelerinde kapsamlı bir bilgiye sahip olduğuna delalet etmektedir. Zira dikkat ve olay örgüsü ile karakterize üslubuyla sağlam görüşe sahip olduğu, isabetli söz ve doğru manayı çıkarmak için illetli görüşü karmaşıklıktan uzak anlaşılır kolay lafızlarla düzelttiği ortaya çıkmaktadır. Müellif -Allah rahmet eylesin- Kur'an-ı Kerim'in birçok suresinde belirli yerlere yorumlar getirmiş surelerin tamamını ele almamıştır. Bu yorumlar, konuyu farklı bir şekilde açıklamakla birlikte bazen Beydâvî'nin -Allah rahmet etsin- sözlerini teyit ettiği bazen de muhalefet ettiği konuları da kapsamıştır. Bununla birlikte, çoğu zaman bu tefsirleri teyit etmiş ve Beydâvî'ye karşı çıkan pek çok âlim ve haşiye ashabının görüşüne yorum yaparak cevap vermiştir. Birtakım yöntemler kullanarak bu tefsirlerin doğruluğunu pek çok yönden göstermiştir. Ayrıca Zemahşerî'nin -Allah ona rahmet etsin- tefsirlerini getirerek görüşlerini ve tefsirinde Beydâvî'nin görüşlerine nelerin benzediğini, nelerin onlardan farklı olduğunu açıklığa kavuşturmuştur. Sonra bu sözler hakkında gerek kıyas yoluyla gerek lügat ile tefsir yoluyla ya da görüşleri bir araya getirerek ve en güçlü olanları alarak elindeki delillere göre bir hükme varmaktadır. Aynı şekilde haşiye ashabının sözlerinde de (Örnek olarak: Saadi Efendi ve Sinan Efendi) büyük ölçüde bu yöntemi uygulamış ve Beydâvî'nin tefsirleri hakkında reddiye sunmak için bu sözlere itimat etmiştir. Daha sonra her iki görüş hakkında da doğru olduğunu düşündüğü görüşünü açıklamıştır. Beydâvî tefsirinde ele almak istediği ayetleri yazar, sonra o ayetlere yaptığı yorumu açıklar, sonra da haşiye ashabının bu tefsirlerle ilgili görüşlerini açıklardı. Sonra bu sözlere cevap verir ve onları detaylandırırdı. Onların sağlam görüşünü açıklar, diğer sözlerin zayıf yönlerini ve aynı şekilde zayıflığının sebebini açıklardı. Yorumlarında, tefsir için İcma-i Ulema, kıyas, lügat, Kur'an belagati gibi birçok yöne itimat ederdi. Ayrıca belagat ve nahiv yönünü açıklamayı amaçlamasının yanında garîbi (anlaşılmayan kelimeleri) açıklamak için de bazı şiirsel dizeleri kullanmıştır.
Özet (Çeviri)
By reading the biography of the author and reviewing the opinions, comments and responses contained in the manuscript, the reader realizes the breadth of his cliverness through his method of collecting opinions of al-Qadi al-Baydawi and the owners of hashiyas, discussing these opinions, analyzing them in a sober manner, and comments indicating a comprehensive knowledge of grammatical issues, linguistic issues, fundamentalist issues and jurisprudential issues, which shows a sound opinion through his style that was characterized by accuracy and plot, and to correct the express opinion with easy -to -understand words far from the complexity, to come out with the good words and the right meaning. The author - may God have mercy on him - came with comments on certain places from several places of the Holy Quran, and did not address an entire surah, and these comments included issues in which he is at times in support of the sayings of al-Baydawi - may God have mercy on him - with his clarification of the issue in a different way, and he is another opponent, but he often was in support of this Interpretations. Where he commented on many scholars and owners of the footnotes who opposed al-Baydawi, and in several ways, these interpretations are many aspects. He also came with interpretations of al-Zamakhshari - may God have mercy on him - and showed his views and what was similar to the views of al-Baydawi in his interpretation and what was different from it, then he rules these sayings with his evidence, whether through measurement, through interpretation in language, or by collecting opinions and taking the most powerful. Likewise, he brought the sayings of the owners of hashiyas in a large way, such as: Saadi Effendi and Sinan Effendi, and he adopted these sayings to respond to al-Baydawi's interpretations. Then he showed his opinion on both sayings with what he sees correct, so he wrote the verses that he targeted from the interpretation of al-Baydawi and then shows what he commented on these verses and then shows the opinion of the owners of hashiyas on these interpretations, then he responds to those sayings and separates them, and shows the proper opinion from them, and shows the weakness of sayings as well as the causes of its weakness. In his comments, he relied on several aspects of interpretation, such as: the consensus of scholars, measurement, language, and Quranic rhetoric, and he came with some poetic verses to show the stranger, as well as for rhetorical and grammatical purposes.