Osmanlı Beyliği dışında Batı Anadolu Beyliklerinde mimari süsleme
Architectural decoration in the West Anatolian Principalities out of the Ottoman Principalities
  1. Tez No: 436637
  2. Yazar: ONURHAN BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİNÇ GÖK İPEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı, Süsleme, Mimari, Osmanlı, Batı Anadolu Beylikleri, Structure, Ornaments, Architecture, Ottoman, Western Anatolian Principalities
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 295
Özet
Yüzyıllar boyunda birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Batı Anadolu, tarihi ve kültürel açıdan büyük bir öneme sahiptir. Kültürlerin harmanlandığı bu bölgede, zengin sanat ve mimari eserler ortaya konmuştur. Bu topraklarda hüküm sürmüş olan Batı Anadolu Beylikleri, mimari ve süslemede yeniliklerin denendiği dönem olmuştur. Bu yenilikler gerçekleştirilirken eski geleneklere de bağlı kalınmış ve mimari eserlere yansıtılmıştır. Osmanlı Beyliği, yeniliklerin en çok denendiği beylik olmuş, bu yenilikler Klasik Osmanlı Mimarisinin oluşumuna da öncülük etmiştir. Ancak Osmanlı Beyliği, yoğun yapı grubunun çıkması ve yüksek lisans tez kapsamını aşması nedeniyle konumuz dışında tutulmuştur. Batı Anadolu Bölgesinde yer alan Menteşe, Saruhan, Germiyan ve Aydınoğulları Beyliği'ndeki süslemeli yapılar içerisinde, hem dini hem de sosyal amaçlı örnekler görülür. Anadolu beyleri bu dönemde, bir çok eser inşa ettirmişlerdir. Bu yapılarda taş, tuğla, çini, ahşap ve alçı süslemeler bulunmaktadır. Süslemelerin özellikle Beylerin kendisi için yaptırdığı yapılarda toplandığı dikkati çeker. Balat İlyas Bey Cami, Manisa Ulu Cami, Birgi Ulu Cami ve Selçuk İsa Bey Cami bunlara örnektir. Sanat Tarihi açısından da ayrı bir öneme sahip olan bu yapılar, mimari ve süsleme açısından yenilikleri beraberinde getirmiştir. İncelenen diğer yapıların, bu örneklere oranla daha sade bir süslemeye sahip olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan araştırmalar ve elde edilen veriler, bize Batı Anadolu Beylikleri'nde taş, tuğla, çini ve ahşap süslemenin yoğun olarak kullanıldığını gösterir. Batı Anadolu Beylikler Mimarisi'nde karşılaştığımız bu süslemelerde, Anadolu Selçuklu Dönemi'nin etkisi açıkça kendini hissettirmektedir.
Özet (Çeviri)
Western Anatolia Region has been host to many civilizations throughout centuries, The blending of cultures in this region, set forth on rich productions of decorative arts and architecture, therefore it has precedence over it's historical and cultural perspective. During The reign of Western Anatolian Principalities, improvements and innovations performed in architectural decorations left marked on the period. These innovations in decorative arts, adhered to old traditions and reflected on architecture. The Ottoman Principality was the only principality who have performed all innovations and this innovations have led to form the Classical Ottoman architecture. However , Ottoman Empire , the emergence of the group and has been busy building our digression because it exceeded the scope of Master's thesis. Ornamental structures of Mentese, Saruhan, Germiyan and Aydınoğulları Principalities, which were located in Western Anatolian Region, demostrates main examples oriented on religious and social subjects. Many of these works were built by Anatolian Dynasties in this period by have been using stone,brick,tile, wood and plaster on structures. This ornaments draws attention especially on structures which were built by The Dynasty for their own. Balat İlyas Bey Mosque, Manisa Ulu Mosque, Birgi Ulu Mosque , Birgi Ulu Mosque and Seljuk İsa Bey Mosque are main examples of these works. In terms of history of art, this structures takes importance on being brought innovations in ornaments and architecture. The other structures examined demonstrates that their ornaments typically are more simple rather than the principal ones. Studies and datas obtained, shows that between Western Anatolian Principalities stone,brick, tile and wooden ornaments have been used intensively. Eventually we encounter the precisely effect of Anatolian Seljuks Period on Western Anatolian Principalities architecture.