Ne kamusal ne özel alan: Yeni medya
Neither public nor private sphere: New media
  1. Tez No: 436659
  2. Yazar: TÜRKER ÖZŞEKERLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞADİYE DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Kamusal Alan, Özel Alan, Habermas, Arendt, Sennett, New Media, Public Sphere, Private Sphere, Habermas, Arendt, Sennett
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
İletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, gündelik yaşamı doğrudan değişime uğratmıştır. Kamusal ve özel alan arasındaki sınırlar yeniden biçimlenmektedir. Toplumsal yaşamı anlamada, yeni medyanın gündelik hayattaki yeri gittikçe önem kazanmaya başlamıştır. Yeni iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, kamusal/özel alan tartışmalarına da yansımış ve neyin kamusal, neyin özel olduğuna dair düşünceleri daha da karmaşık hale getirmiştir. Kamusal ve özel alanda yaşanan bu dönüşüm, bu kavramları yeni medya ile yeniden düşünmeyi gerekli kılmıştır. Yeni medya kullanımıyla, insanların kamusal ve özel alan kavramları algısı yeniden inşa olmaya başlamıştır. Bu çalışmada kamusal ve özel alan kavramları,“yeni medya”kavramı ile yeniden düşünülerek, yeni medyanın nasıl bir alan oluşturduğu ele alınmıştır. Tezin birinci bölümünde, Jürgen Habermas, Hannah Arendt ve Richard Sennett'in kamusal ve özel alana yönelik düşünceleri incelenmiştir. Tezin ikinci bölümünde, yeni medya kavramı ile mahremiyet kavramları birlikte ele alınarak, yeni medya araçlarının hayatımıza girmesiyle birlikte mahremiyet algısının yeniden inşa olma süreci tartışılmıştır. Tezin üçüncü bölümünde, yeni medya tanımı ele alınarak, kamusal ve özel alan kavramları yeni medya üzerinden tekrar incelenerek yapılan araştırmanın problemi, amacı ve bulguları aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developments in communication technology has directly interfered with daily life to change. The boundaries between public and private space is reformed. Understanding of social life, the place of new media in everyday life began to grow. Developments in new communication technologies, also reflected to public / private discussions and thoughts on what the public and what is private has become more complex. In this context, the transformation taking place in public and private spheres, have made it necessary to rethink these concepts with new media. The use of new media, the public and private spheres of people began to be rebuilt in the perception of concepts. The concepts of public and private spheres in this study, it was discussed how the new media creates a space by considering the“new media”concept. In the first part of the thesis, Jürgen Habermas', Hannah Arendt's and Richard Sennett's ideas for public and private spheres were discussed. In the second part of the thesis, taken together with the concepts of privacy and new media, the process of being rebuilt of the sense of privacy by the new media's integration to our lives was discussed. In the third part of the thesis, by considering the definition of new media, the concept of public and private spheres were discussed again through new media. At the same time, problem of the research conducted, the purpose and findings were presented.