Yeni medya çağında yerel basının ekonomi politiği: Antalya ili örneği
Political economy of local press in the new media age: The case of Antalya province
  1. Tez No: 856877
  2. Yazar: ENES OKÇU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL KARADUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Yerel Basın, Resmi İlan, Ekonomi Politik, Medya, New Media, Local Press, Official Announcement, Economy Politics, Media
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Yeni medya çağı iletişim endüstrisinde önemli değişimler meydana getirmiştir ve kitle iletişim araçları özel sermayenin de etkisiyle kamusal yarar mekanizmasından ziyade ticari kar güdüsüyle yönetilen bir yapıda varlığını sürdürmektedir. Yerel basın, yerel yönetimlerin denetimi, yerel sorun ve ihtiyaçların dile getirilerek çözüme kavuşmasında faaliyet gösterdiği bölgede önemli etkileri olan kitle iletişim araçlarıdır. Bununla birlikte yerel sermaye ile kurduğu ekonomi politik ilişki ile, yerel düzeyde siyasi ve ticari çıkar ilişkilerinin düzenlenmesinde de etkili olarak, özel sermaye elinde araçsal bir yapıda işlev görebilmektedir. Yerel basın bu dinamikler doğrultusunda önemli kitle iletişim araçlarıdır ve güçlü ve nitelikli yayıncılık yapabilen yerel basının etkisi demokrasinin sağlıklı çalışmasında kritik öneme sahiptir. Yeni medya çağı yerel basını hem olumlu hem de olumsuz düzeyde oldukça etkilemiş ve hem internet aracılığıyla sesini tüm dünyaya sunma kapılarını açmış hem de resmi ilan gelirleri dışında da kapsamlı reklam gelirleri elde edebilmesine olanak sağlamıştır. Tüm bu gelişmeler göz önüne alındığında yeni medya çağında yerel basının var olan sorunları değişmediği gibi farklı sorunları da birlikte getirmiştir. Gazete okuma ve satın alma oranlarının düşmesi, tirajların azalması, reklam bütçelerinin yeni medya ortamlarına kayması, ekonomik sorunlara bağlı olarak maliyetlerin artması, ilan gelirlerinin yetersiz gelmesi gibi yeni medya çağında belirginleşen sorunları vardır. Resmi ilan gelirlerine bağımlı halde ve özel sermayenin etkisiyle reklam verenler ile patronaj kıskacında muhalif yönü iyice baskılanan yerel basın, yeni medya çağının getirdiği dönüşümün de etkileriyle birlikte varlığını zor koşullar altında sürdürmektedir. Yerel basında resmi ilan hakkı olan yerel gazetelerin yeni medya çağında ekonomi politik bağlamda yerel düzeyde kurdukları ilişkileri anlayabilmek, yerel gazetelerin varlıklarını sürdürürken ekonomi politik bağlamda ne tür stratejiler ortaya koyduklarını incelemek ve yerel gazetelerin dijital çağda resmi ilan gelirleri dışında da gelir elde etmesinin önemini anlamak maksadıyla yapılan çalışmada, yerel gazetelere dair güncel bulgular elde edilmiştir. Antalya il örneğini baz alarak, kent merkezinde faaliyet gösteren resmi ilan alan yerel gazetelerin, imtiyaz sahipleri ve yazı işleri müdürleri ile yapılan derinlemesine görüşmeler betimsel analiz yöntemi ile incelenerek araştırma sorunsallarına yönelik veriler elde edilerek değerlendirilmiştir. Yeni medya çağında yerel gazetelerin sorunları, internet sonrası habercilik pratikleri, yapısal ve ekonomik değişimler, sosyal medya kullanımı ve gelir elde etme pratiği, ticari reklam ilişkileri ve haberciliğe olan etkileri, resmi ilanların yerel basına olan etkisi, siyasi ve ticari ilişkilerin yerel basına etkileri, yerel gazetelerin giderleri gibi başlıklar etrafında Antalya yerel basını ekonomi politik perspektif bağlamında analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The new media age has brought about significant changes in the communication industry, and mass media, influenced by private capital, now operates in a structure driven more by commercial profit motives than a mechanism for public benefit. Local press, operating in regions where it has significant effects by overseeing local governance, expressing local issues and needs for resolution, is an influential tool in mass communication. However, through its economic and political relationship with local capital, it can also function instrumentally in regulating local-level political and commercial interest relationships, operating under private capital. In the context of these dynamics, local press plays a crucial role as a mass communication tool, and the impact of strong and quality journalism by the local press is critically important for the healthy functioning of democracy. The new media age has both positively and negatively influenced local press, opening doors for them to broadcast their voice to the world through the internet while also allowing them to generate comprehensive advertising revenue beyond official announcement incomes. Despite these developments, the existing problems of local press have not changed in the new media age; rather, they have brought about different challenges. Issues such as declining newspaper reading and purchasing rates, decreasing circulations, the shift of advertising budgets to new media environments, rising costs due to economic problems, and insufficient official announcement revenues are prominent challenges in the new media age. Dependent on official announcement revenues and under the influence of private capital, the local press is increasingly suppressed in its oppositional aspect, facing the dual pressures from advertisers and patronage. With the transformative effects of the new media age, local press struggles to sustain its existence under challenging conditions. In a study conducted to understand the economic and political relationships at the local level that local newspapers establish in the context of economic changes, to examine the strategies local newspapers employ in the economic and political context while maintaining their existence, and to understand the importance of local newspapers generating income beyond official announcement revenues in the digital age, current findings were obtained. Using the example of Antalya province, this study conducted in-depth interviews with the owners and editors-in-chief of local newspapers operating in the city center, and the data collected were analyzed through descriptive analysis to evaluate the research questions. The study analyzed the problems of local newspapers in the new media age, post-internet journalism practices, structural and economic changes, the use of social media and income generation practices, commercial advertising relationships and their effects on journalism, the impact of official announcements on local press, and the effects of political and commercial relationships on local press expenses within the economic and political perspective of Antalya local press.