Ortaokul öğrencilerinin cebir öğrenme alanına yönelik tutumları (Ölçek geliştirme çalışması)
  1. Tez No: 436718
  2. Yazar: HİLMİ KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM YALÇINKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Eğitimi, Tutum, Ölçek Geliştirme, Cebir Öğrenme Alanı, Faktör Analizi, Uyum Modeli (LISREL)
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalışma, ortaokul öğrencilerinin matematik dersinde cebir öğrenme alanına yönelik tutumlarının ölçülmesi için yapılmış bir ölçek çalışmasıdır. Geliştirilen ölçek ile matematik eğitiminde öğrencilerin duyuşsal yönlerinin ölçülebilmesi hedeflenmiştir. Geliştirilen ölçek, 5' li Likert tipi bir tutum ölçeğidir. Ölçek geliştirilme safhası sonrasında ölçek üzerinde faktör analizi yapılmış ve ölçek maddeleri ve boyutları ile ilgili olarak uyum modeli çalışması yapılmıştır. Ölçek, 54 maddelik taslak ölçek olarak oluşturulmuştur ve 336 öğrenciye uygulanmıştır. Ayrıca öğrencilerin sınıf seviyeleri, okul ve cinsiyet gibi çeşitli değişkenler açısından birbiri ile ilişkisi incelenmiştir. CTÖ (Cebir Öğrenme Alanı Tutum Ölçeği) geçerlik ve güvenirlik çalışmaları kapsamında, genel güvenirlik için analiz öncesi cronbach alfa güvenirlik katsayısı 0,96, analiz sonrasında ise 0,90 olarak hesaplanmıştır. Sonuçlar % 95 güven düzeyinde değerlendirilmiştir. Yapı geçerliği kapsamında açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi sonucunda taslak ölçek 28 maddelik ölçeğe indirgenmiştir. Veri yapısının faktör analizine uygun olup olmadığı KMO ve Bartlett testi yöntemlerinden yararlanılarak kontrol edilmiştir. KMO testi değeri 0,949 ve Bartlett testi 9556,759 (p < 0,05) olarak bulunmuştur. Elde edilen 28 maddelik CTÖ 4 faktörden oluşmaktadır. Bu boyutlar“İlgi”,“Davranışsal”,“Duyuşsal”ve“Kaygı”boyutlarıdır. Dört boyuttan oluşan CTÖ tarafından açıklanan toplam varyans miktarı % 50,81 olarak belirlenmiştir. Ölçek maddelerinin yük değerleri 0,365 ile 0,794 değerleri arasında değişmiştir. Ayrıca faktör analizi ile 28 maddeye indirilen ölçekte, doğrulayıcı faktör analizi ile kurulan modellerin verilere uyumu incelenmiştir. Araştırma sonucunda, geçerli ve güvenilir bir tutum ölçeği geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develope a scale for measuring the attitudes of the secondary school students to the field of learning algebra in maths. Measuring the affective aspects of the students who have deficiency on maths education is also aimed by the developed scale. The developed scale is an attitude scale with the type of five point Likert. After the phase of developing the scale, a factor analysis has been done on the scale and the study of compliance model has been done related to the scale items and dimensions. The scale has been formed as a draft scale with 54 items and applied to 336 students. Also the relation of the students with each other in terms of various variables has been analyzed. Within the scope of the validity and reliability studies of ASA (Attitude Scale of Algebra Learning Field), for the general reliability, the pre-analysis cronbach alfa reliability coefficient was calculated as 0,96 and after the analysis it was calculated as 0,90. The results were evaluated in a confidence level of % 95. Within the scope of the construct validity, as a result of the exploratory and confirmatory factor analysis, the draft scale has been reduced to the 28 items scale. Whether the data structure is appropriate or not for the factor analysis has been checked by benefiting from KMO and Barlett test methods.