Bağımsız denetim ve iç kontrol etkileşimi: İç kontrol eksikliklerinin üst yönetimden sorumlu olanlara ve yönetime bildirilmesi durumu
- Tez No: 436878
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ YANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Kontrol, Bağımsız Denetim, İç Denetim, Denetim, Muhasebe Denetimi, Internal Control, Independent Audit, Internal Audit, Audit, Accounting Control
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
İç kontrol sistemi, işletmelerin sürekli gelişmesine zemin teşkil eden dinamik bir yapıya sahiptir. Bu anlamda iç kontrol; işletme varlıklarının etkili, etkin, ekonomik ve verimli bir şekilde, işletme amaçlarına hizmet edecek tarzda, mevzuata uygun kullanılmasını gerçekleştirmek, işletme operasyonları hakkında güvenilir, düzenli ve zamanında bilgi sağlamak, kurum varlıklarını muhafaza etmek, yolsuzluğu ve usulsüzlüğü önlemek için tesis edilmesi önem taşıyan bir sistemdir. İç kontrol sistemi, işletmenin tepe yönetiminden alt kademe çalışanlarına kadar tüm paydaşlardan etkilenen, finansal raporlamanın güvenilirliği, işlemlerin etkililiği ve etkinliği, regülasyonlara uyumu sağlama amaçlarına ulaşmak için kullanılan bir yaklaşımdır. Bağımsız denetim faaliyetlerinin içerisinde yer alan iç kontrol sisteminin etkinliğinin ve etkililiğinin tespit edilmesi işletmelerin mali olan ve olmayan operasyonların ne kadar güvenilir ve doğru bir şekilde yapıldığını ortaya çıkarmaktadır. Günümüzde doğru ve güvenilir bilgiye olan ihtiyacın giderek artması bağımsız dış denetimi de işletmeler için vazgeçilmez bir unsur haline getirmiştir. Bağımsız denetim standartlarının 2013 yılından itibaren yürürlükte bulunması, bununla birlikte iç kontrol sistemine ilişkin düzenlemelerin halka açık olmayan şirketlere yaygınlaştırılmasının Yeni Türk Ticaret Kanunu ile birlikte başlanması, bağımsız denetçiler ve şirketler tarafından sistemin nasıl yürüyeceği konusu tam olarak anlaşılamamaktadır. Özellikle, iç kontrol sistemi Türkiye'de tam olarak uygulanamamakta ve kavramsal olarak anlaşılamamaktadır. Bu çalışma ile hem bağımsız denetçilere hem de işletme yöneticilerine bağımsız denetim ile iç kontrol arasındaki ilişki hakkında bilgi verilmesi ve usul ile yöntemlerin açıklanması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Internal control system is a dynamic process enabling enterprises to continously improve. To this end, internal control is of great significance to be established to use organizational assets effectively, efficiently, and productively to realize organizational aims in compliance with regulations, to provide reliable, regular, and timely information on operations, to protect organizational assets, and to prevent frauds and corruptions. Internal control system is an approach, which is affected by the whole organization ranging top management to blue collar workers, to achieve reliability of financial reports, operational effectiveness and efficiency, and compliance with regulations. Independent audit identifies to what extent internal control is effective and efficient, and reveals the extent of financial and nonfinancial operations regarding reliability and accuracy. The ever growing requirement of updated reliable and accurate information makes independent audit indispensable for corporates. However, although independent audit standards are in use since 2013 and efforts to make internal control regulations common for corporates not quoted starts in accordance with New Turkish Trade Act, the internal control is not clearly understood by either independent auditors or corporates. In particular, internal control is not exactly performed and conceptually understood in Turkey. Thus, this study aims at informing internal auditors and managers on the relation between internal control and independent audit and explaining methodology and techniques.