Hemşirelerde çalışan sessizliği ve iş doyumu arasındaki ilişki
The relationship between nurses working in silence and job satisfaction
  1. Tez No: 436885
  2. Yazar: SEVGİ FATMA AKARSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLAVER TENGİLİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan sessizliği, İş doyumu, Hemşireler, Demografik özellikler, Employees silence, Job satisfaction, Nurses, Demographic features
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışma, Hemşirelikte Çalışan Sessizliğini, iş doyumu ile birlikte demografik değişkenlerin etkileyip etkilemediğini saptamayı amaçlamıştır. Araştırmanın evrenini Ankara'da Sağlık Bakanlığı'na bağlı olan Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çalışan tüm hemşireler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise araştırmaya katılmayı kabul eden her iki hastanede 300 hemşire olmak üzere toplam 600 kişi oluşturmaktadır. Veriler için 8 değişkenli demografik özellikler ölçeği, çalışan sessizliğinin üç alt boyutu olan IBS, KKS ve IKS ölçekleri ve 14 faktörden oluşan iş doyumu ölçeği kullanılmıştır. Bütün veriler SPSS programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Değerlendirmede 't' testi, ANOVA testi ve çoklu regresyon çözümlemesi ENTER testi kullanılmıştır. Analiz sonucunda erkek hemşirelerin kadınlara göre iş doyumları ve sessizlik ortalamalarının daha yüksek olduğu görülmektedir. Ayrıca bekâr hemşirelerin sessizlik puanları evlilere oranla yüksek bulunmaktadır. Laboratuvarda çalışan hemşireler diğerlerine göre daha sessiz kalmaktadırlar. Eğitim düzeyi arttıkça çalışan sessizliği davranışı azalmaktadır. Kısaca hemşirelerde çalışan sessizliği, cinsiyet, medeni durum, çalışılan birim ve eğitim düzeyi değişkenlerinden etkilenmektedir. Hemşirelerde iş doyumu ise yalnızca cinsiyet değişkeninden etkilenmektedir. Ayrıca demografik özelliklerden cinsiyet ve eğitim düzeyi ile birlikte iş doyumunun çalışan sessizliğini etkilediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study aimed at detecting whether the silence of the nursing influence the job satisfaction and demographic variables or not. All nurses in the Hospital of Medicine Faculty in Gazi University and Ankara Training and Research Hospital that are connected to the Health Ministry in Ankara constitute the research universe. A total of 600 people, including 300 nurses in both the hospitals who agree to participate in research constitute the research sample. For the data, Scale of demographics with 8 variables, the scales of SIS (Silence based on indifference and subordination), SSR (Silence Based on self-protection and fear) and SPR (Silence based on preserve relations) that are three sub dimensions of silence and the scale of job satisfaction consisting of 14 factors were used. All data were analyzed using SPSS software. In the assessment, t test, ANOVA test and multiple regression ENTER test were used. According to the analyses of the result, male nurses' job satisfaction and the average of silence have been seen higher than women nurses'. The silence points of single nurses have also been found higher than married nurses. The nurses working in the laboratory remain quieter than the others. With the increasing of education level, the behavior of silence of worker decreases. In short, the silence of workers among nurses is affected by sex, marital status, working unit and education level variables. The job satisfaction among nurses is only affected by sex variables. Also, it has seen that the silence of workers is affected by the job satisfaction with sex and education level that are some of the demographic characteristic.