Öğretmen adaylarının tartışmacı metin yazma becerileri üzerine bir araştırma
A research on argumentative text writing skills of teacher candidates
  1. Tez No: 436944
  2. Yazar: DENİZ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİM DURUKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tartışmacı Metin, Yazma Becerisi, Öğretmen Adayları, Metin Yapısı, Argumentative Text, Writing Skill, Teacher Candidates, Text Structure
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma, öğretmen adaylarının tartışmacı metin yazma düzeylerini ortaya çıkarmayı amaçlayan tarama modelinde bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma grubunu İnönü Üniversitesinden 200 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Veriler uzman görüşü alınarak hazırlanmış beş adet açık uçlu sorudan oluşan“Tartışmacı Metin Yazma Formu”ile elde edilmiştir. Araştırma verileri“Tartışmacı Metin Elementleri Dereceli Puanlama Anahtarı”ile değerlendirildikten sonra SPSS 19 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Öğretmen adaylarının tartışmacı metin elementlerini oluşturma başarı düzeyleri: veri elementinde % 28.33, iddia elementinde % 60, karşı iddia elementinde % 22.5, sonuç elementinde ise % 38.66'dır. Genel toplama bakıldığında öğretmen adaylarının tartışmacı metin oluşturma başarı düzeyi % 37.41 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, araştırma sonucunda adayların tartışmacı metin yazma becerilerinde bölüme ve alana (sayısal, sözel ve eşit ağırlık) göre anlamlı bir farklılık oluştuğu tespit edilmiştir. Bölüme göre bakıldığında İlköğretim Matematik bölümü öğretmen adaylarının tartışmacı metin yazma başarı puanlarının araştırma kapsamında yer alan diğer tüm bölümlerden anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu; BÖTE bölümü öğretmen adaylarının başarı puanlarının ise diğer tüm bölümlerden düşük olduğu saptanmıştır. Alanlara göre bakıldığında ise lise sayısal alan çıkışlı öğretmen adaylarının başarı puanlarının eşit ağırlık çıkışlı öğretmen adaylarının puanlarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The objective of this study in relational survey model is to determine argumentative text writing levels of the teacher candidates. The sample of the study is 200 teacher candidates from İnönü University. Data was obtained with“Argumentative Text Writing Form”including 5 open ended questions prepared by receiving the expert opinion. After the survey data was evaluated with“Rubric for Argumentative Text Writing”, it was analyzed by using SPSS 19 Program. The percentage of success related to argumentative text elements was found to be: 28.33 % in data elements, 60.0 % in thesis statement elements, and 22.5 % in opposing idea elements and 38.66 % in conclusion elements. The success level of argumentative text writing is 37.41 % for general total. In addition, statistically significant difference in argumentative text writing skills of teacher candidates according to gender, university department and high school department (science, social and equally-weighted departments) was found. When the university departments participating in this study were considered, while the the highest success scores belong to teacher candidates in Elementary Mathematics Department, the lowest success scores belong to teacher candidates in Computer and Instructional Technologies Department. When the high school departments were considered, teacher candidates in science department got higher success scores than teacher candidates in equally-weighted department.