Türkiye'de belgesel sinema aracılığıyla kadın emeğinin görünür kılınması
The visibility of women's labor through documentary cinema in Turkey
- Tez No: 437227
- Danışmanlar: PROF. DR. PEYAMİ ÇELİKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: belgesel sinema, ideoloji, kadın emeği, ataerkil yapı, toplumsal cinsiyet, belgesel sinemada kadın yönetmenler, belgesel sinema ve ideoloji, Türkiye'de emek belgeselleri, documentary cinema, ideology, labor of women, patriarchal structure, gender, female filmmakers in documentary cinema, documentary filmmaking and ideology, labor documentaries in Turkey
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Belgesel sinema, pek çok insan için kendisini ifade etmede alternatif bir yol olarak yer almaktadır. Özellikle günümüzde kadınlar tarafından belgesel sinema daha çok rağbet görmektedir. Kadın yönetmenlerin kadın hikâyelerine yer vereleri, belgeseller aracılığıyla kadınların seslerini duyurabilmelerine imkân vermiştir. Görmezden gelinen kadın emeği belgesel filmlere konu edilerek, belgeseller vasıtasıyla görünürlük kazanmıştır. Bu çalışmada belgesel sinemanın ideolojik gücü vurgulanarak, Türkiye'de kadın emeğinin görünür kılınması konusundaki rolü ortaya konulmuştur. Bu bağlamda ideoloji, ataerkil yapı, toplumsal cinsiyet, emek üretimi gibi kavramlara başvurularak kadın emeğinin neden görünmez olduğu ve bunun sebepleri ifade edilmiştir. Örneklem olarak seçilen filmler üzerinden kadın emeğinin nasıl görünürlük kazandığı ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Documentary cinema is an alternative way for many people to express themselves. In our day, the documentary filmmaking is particularly favored by women. Female filmmakers have told the stories of women and thus enabled women to make their voices heard through the documentaries. The labor of women, which is largely overlooked, has been treated in documentary films and rendered visible through them. This study emphasizes the ideological power of the documentary filmmaking and the role that it has played in rendering women's labor visible. In this context, this study has used concepts such as ideology, patriarchal structure, gender and production of labor so as to illustrate why the labor of women has been invisible and to enumerate its reasons. How the labor of women has acquired visibility has been demonstrated through the films that have been chosen.