Küreselleşme sürecinde devlet ve ordu ilişkileri
The state and army relations in the process of globalization
  1. Tez No: 437250
  2. Yazar: ÇETİN KARTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ANIL ÇEÇEN, PROF. DR. MUHARREM ÖZEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KüreselleĢme, Ulus-devlet, Ordu, Paralı Asker, Özel Askeri ġirketler, Ceza Hukuku, Globalization, Nation States, Armies, Mercenaries, Private Military Companies, Criminal Law
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 367
Özet
Küreselleşme, devletin gelişim sürecinin belki de her aşamasında, devlet ile etkileşim içinde bulunan bir olgudur. Bu etkileşim, devletlerin gelişmişlik, jeopolitik konum ve gücü kontrol etme seviyelerine göre değişiklik göstermiştir. Şekil, içerik, işlev ve etkisi bakımından dönemsel ve devletten devlete farklılık gösteren bir özellik arz etse de; devletin ortaya çıkmasında, gelişiminde ve idamesinin sağlanmasında önemli bir yere sahip olan ve devletin şiddet tekelinin ikili yapısından birini teşkil eden ordu ve asker faktörü, küreselleşmenin devlet üzerinde yarattığı etkileşimden kendi payına düşeni etkin bir şekilde almış ve almaya da devam etmektedir. Küreselleşmenin, devlet ve ordu ilişkilerinde yarattığı benzer nitelikteki etkiler bu ilişkilerin gelişim sürecinde de farklılaşmalara neden olmuştur. Bu dönemde paralı asker ve özel askeri şirketler, küresel konjonktürün şekillenmesinde etkin bir şekilde rol almışlardır. Küreselleşme sürecinin kaydettiği ivmeye tabi olarak; devlet ve ordu ilişkilerinde görülen etkilere bağlı değişimin, ceza hukukunda yarattığı yansımaların girift etkileşim dinamikleri çalışma kapsamında ele alınarak incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Globalization is a phenomenon that interacts with the state, possibly in every stage of the states improvement process. This interaction had shown changes in accordance with the level of the development of states, geopolitical position and the control of power. Although it shows a characteristic that changes from state to state or by the period in terms of shape, content, function and effect; army and the military factor which has an important role in the founding, development and sustainment of the state and which is one of the two structures of the states violence monopoly, had its share and keeps having its share of the interaction that globalization created over the state. Effects with similar properties which the globalization created over the interactions of state and army, also created changes of those interactions' development process. During this period private military companies and mercenaries played an effective role in the shaping of global conjuncture. The intricate interaction dynamics created in the criminal law caused by the changes depending on the relations between the army and the states, is analyzed in the scope of this study in accordance with the momentum achieved by the globalization process.