Hatırlamanın ve unutmanın imgeleri
Images of remembering and forgetting
- Tez No: 437285
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT TÜMAY ARSLAN YEGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Travma, temsil, sinema, bellek, geçmiş, Trauma, representation, cinema, memory, past
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 347
Özet
Türkiye sinemasını, farklı temsillerin mücadele ettiği bir söylem alanı olarak okuyan bu çalışma, 2000 sonrası çekilen ve travmatik geçmişi ele alan filmleri bir arada düşünerek sinemada hatırlamanın ve unutmanın politikasını ortaya koymaya çalışmaktadır. Geçmişi ele alan filmlerin hafıza dilini hangi biçimsel stratejiler yoluyla inşa ettiğini ortaya koyarak, filmlerin geçmiş ve şimdi tasavvurlarının etik/politik karşılığını tartışmayı amaçlamaktadır. Travma sinemasından yola çıkan bu çalışma, estetiğin politikası olarak tanımlayabileceğimiz ve estetik ile etik arasında doğrudan bir ilişki kuran yaklaşımı savunmaktadır. Bu doğrultuda ele aldığı Mustafa (Can Dündar, 2008), Veda (Zülfü Livaneli, 2010), Dersimiz: Atatürk (Hamdi Alkan, 2010), Kesik (Fatih Akın, 2014), Ararat (Atom Egoyan, 2002), İki Tutam Saç: Dersim'in Kayıp Kızları (Nezahat Gündoğan, 2010) andve Hay Way Zaman (Nezahat Gündoğan, 2014) Mustafa, Veda, Dersimiz: Atatürk, Kesik, Ararat, Dersim'in Kayıp Kızları ve Hay Way Zaman filmlerini analiz ederek imgeler yoluyla inşa edilen hatırlama rejiminin şifrelerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Türklüğü kuran görme rejimini görünür kılacak bu çalışma, aynı zamanda başka türlü bakma olanakları üzerine eleştirel bir düşünme çabasıdır.
Özet (Çeviri)
Regarding Turkish Cinema as a field of discourse where representations are in constant contestation, this study is based on the comparison of the films focusing on traumatic past shot after 2000 with films on Atatürk with a view to revealing the politics of remembering and forgetting in cinema. The study aims to discuss the ethical/political meaning of the imagination of past and present as seen in these films through analyzing how movies on past construct the language of memory through the use of certain stylistic strategies. Focusing on trauma, this study argues for an approach seeking to establish an immediate relationship between aesthetics and ethics which might be defined as politics of aesthetics. In this way, the study aims at revealing the features of the regime of remembering constructed through images with an analysis on the movies such as Mustafa (Can Dündar, 2008), Veda (Zülfü Livaneli, 2010), Dersimiz: Atatürk (Hamdi Alkan, 2010), Kesik (The Cut, Fatih Akın, 2014), Ararat (Atom Egoyan, 2002), İki Tutam Saç: Dersim'in Kayıp Kızları (Two Locks of Hair: The Missing Girls of Dersim, Nezahat Gündoğan, 2010) and Hay Way Zaman (Unburrıed ın the Past, Nezahat Gündoğan, 2014). Aiming to cast light upon the scoping regime essential to the construction of Turkishness, this study also represents an endeavor to think critically on possibilities of looking in different ways.