Kamu denetiminde dönüşüm bağlamında Mülkiye Teftiş Kurulu
İnterior ministry head of the inspection board in the context of the transformation of public inspection
  1. Tez No: 437323
  2. Yazar: MEHMET NURİ BAŞARAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OZAN ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: inspection, public administration, transformation of inspection, performance management, change, transformation, function of inspection
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Çağdaş dünyada, yönetim ve denetim anlayışında yaşanmakta olan köklü değişim küreselleşme süreci ile tüm dünya devletlerini ve yönetimlerini derinden etkilemektedir. Bu süreçte devletlerin yapıları ve işlevleri de önemli ölçüde değişmektedir. Dünyamızda yaşanan bu baş döndürücü değişim toplumsal yaşamın her alanında olduğu gibi Türk kamu yönetimi üzerinde de yapısal etkilerde bulunmaktadır. Kamu yönetimimizin en önemli unsurlarından olan denetim fonksiyonu da ciddi anlamda dönüşmeye başlamıştır. Bu süreçte Türk kamu yönetiminde geçerli olan ve süregelen, mevzuata uygunluk denetimi olarak tanımlayabileceğimiz denetim yöntemi, yerini performans denetimine ve denetimde rehberlik yapma uygulamalarına bırakmaya başlamıştır. Bu tez çalışması, yönetim ve denetim olgusunu, özellikle kamu yönetiminde denetim olgusunu konu edinmiştir. Bu çalışmanın amacı Türk kamu yönetiminde denetimin yeri ve kamu denetiminin değişim sürecinin ortaya çıkarılmasıdır. Bu doğrultuda da denetimin durumu, denetimin etiği, denetim sistemleri ve değişen koşullar karsısında rolü, farklılaşan yönetim anlayışının denetim üzerindeki etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Türk kamu yönetimi sisteminde yönetimin en önemli işlevlerinden biri olan denetim işlevinin dönüşümünün inceleneceği bu çalışmanın temel sorusu ülkemizde daha önce mevzuata uygunluk denetimi olarak nitelendirilen denetimin yerini performans denetimine ve denetimde rehberliğe bırakıp bırakmadığıdır. Kamu yönetiminde yapılan reformlar çerçevesinde“denetim”mekanizmaları yeniden yapılandırılmaktadır. Ayrıca teftiş ve denetim kurullarının takip ettikleri denetim usullerinde de ciddi anlamda değişiklikler olmaya başlamıştır. Kamu yönetimimizde başlayan bu değişim“denetimin dönüşümü”olgusu ve İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu üzerinden tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the modern world, the fundamental change being experienced in the understanding of administration and inspection is influencing all the states and their administration in the whole world with the process of globalization. In this process, the structures and functions of states are changing on a vast scale. This revolutionary transformation in the world has structural impacts on Turkish public administration as well as it has on all the fields of the societal life. The function of inspection, which is one of the major problems of public administration, has also started to change in a great amount. In this process, the inspection administration, which can be defined as inspection with regard to appropriateness to the regulation valid in Turkish public administration and continuing for long, has left its place to the performance management and applications of guidance in inspection. This thesis is intended to study the subjects of administration and inspection phenomena, especially the phenomenon of inspection in public administration. This study aims to find out the place of inspection in Turkish public administration and the process of transformation of inspection. For this aim, the state of inspection, the ethic of inspection, inspection systems and their roles against the changing conditions, and the effects of the changing understanding of administration in inspection have been indicated in this study. The basic question of this study, in which the transformation of the function of inspection is going to be analyzed, is that whether the inspection administration, which can be defined as inspection with regard to appropriateness to the regulation, has left its place to the performance management and inspection guidance, or not. The inspection mechanisms are being shaped again within the reformations that took place in public administration. Additionally, there have been great changes in the ways the inspection committees follow to inspect. This change started in the public administration has been discussed a case of“transformation of inspection”and over of İnterior Ministry Head of The İnspection Board.