Vicdani redde yönelik tutumlar, sosyal baskınlık yönelimi, erkeklik ideolojisi ve insan hakları arasındaki ilişkiler
The relationships between attitudes towards conscientious objection to military service, social dominance orientation, masculine ideology, and human rights
  1. Tez No: 437327
  2. Yazar: MERVE FİDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA HASTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: vicdani ret, insan hakları, sosyal baskınlık yönelimi, erkek rolleri, conscientious objection, human rights, social dominance orientation, male roles
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada, vicdani redde yönelik tutumlar, sosyal baskınlık yönelimi, erkeklik ideolojisi ve insan haklarına yönelik tutumlar arasındaki ilişkiler ele alınmıştır. Örneklem grubunu 443 lisans ve yüksek lisans öğrencisi (K= 269, E=171) oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Demografik Bilgi Formu, Vicdani Redde Yönelik Tutumlar Ölçeği, Sosyal Baskınlık Yönelimi Ölçeği, Erkek Rolleri Ölçeği ve İnsan Haklarına Yönelik Tutumlar Ölçeği kullanılmıştır. Yapılan analizler; vicdani redde yönelik olumlu tutumların sosyal baskınlık yönelimi ve erkek rolleri ile negatif yönde, insan haklarına yönelik olumlu tutumlar ile pozitif yönde ilişkili olduğunu göstermiştir. Erkek rolleri ve insan haklarına yönelik tutumların vicdani redde yönelik tutumları yordadığı da araştırmanın bir diğer bulgusudur. Ayrıca, sosyal baskınlık yönelimi ve vicdani redde yönelik tutumlar arasındaki ilişkide erkek rolleri ve insan haklarına yönelik tutumların aracı rolü olduğu belirlenmiştir. Erkeklerin vicdani redde yönelik olumlu tutumları, sosyal baskınlık yönelimi ve erkek rollerini benimseme düzeylerinin kadınlarınkinden anlamlı olarak daha yüksek olduğu da araştırmanın bulguları arasındadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationships between attitudes toward conscientious objection to military service, social dominance orientation, masculine ideology and human rights attitudes were examined. The sample consisted of 443 undergraduate and graduate students (F=269, M=171). Demographic Information Form, Attitudes Towards Conscientious Objection Scale, Social Dominance Scale, Male Role Norms Scale, Attitudes Towards Human Rights Scale were used to gather data. Analyses have shown that, social dominance orientation and male roles are negatively and human rights attitudes are positively correlated with the positive attitudes towards conscientious objection to military service. In addition, male roles and human rights attitudes significantly predicted the attitudes towards conscientious objection to military service. Besides, the mediator roles of male roles and human rights attitudes were found to be significant between the relationship of social dominance oriantation and attitudes towards conscientious objection. Lastly; men scored significantly higher on the attitudes towards conscientious objection, social dominance orientation and male roles.