Küreselleşme karşıtı hareketler ve savaş karşıtı sivil itaatsizlik
Anti-globalization movements and civil disobedience against war
- Tez No: 191993
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Biyo-Politika, Küreselleşme Karşıtı Hareketler, Militarizm, Anti-Militarizm, Vicdani Ret
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
VÖZETElinizdeki çalışmada, 20.yüzyılın son çeyreğinden itibaren dünyada yaşanantoplumsal dönüşümler, ?Küreselleşme? ve ?İmparatorluk? tartışmaları bağlamındaele alınarak, bu dönüşümün bir boyutu olan küreselleşme karşıtı hareketler ile buhareketlerin içindeki savaş karşıtı sivil itaatsizlik örnekleri karşılaştırmalı olarakincelenmektedir. Çalışmanın amacı, biyo-iktidara dayalı yeni egemenlik biçimiyle,savaş karşıtı sivil itaatsizlik arasındaki bağı göstermektir. Bu anlamda, küreselleşmetartışmalarındaki hakim görüşleri inceleyerek başladığımız, küreselleşmenin doğasıve dinamiklerini tanımlamaya yönelik ilk bölümde, ayrıca küresel politikanın temelstratejisi olan biyo-iktidar yapılarının birey ve toplum üzerindeki biçimlendirici gücüve bu gücün yörüngesi resmedilmeye çalışılmıştır. Bu veriler ışığında sistem karşıtıhareketler, küreselleşme karşıtı hareketler ve savaş karşıtı hareketleri karşılıklı olarakanaliz ettiğimiz sonraki bölümlerde ise, bu defa mevcut sistemin dönüştürülmesi vedemokratikleştirilmesinde bu hareketlerin sunduğu imkanlar tartışılmıştır. Savaşkarşıtı hareketlerin diğer hareketlerle aynılaşan ve farklılaşan yönlerinin de altınınçizildiği bu bölümlerin ardından son olarak savaş karşıtı hareketlerin bu dönüşümsürecinde üstlendiği rolünün ve giderek artan birleştirici etkisinin önemini göstermekamacıyla, savaş karşıtlığını anti-militarizm üzerinden ele alan bir perspektifsunduğundan, savaş karşıtı sivil itaatsizlik örneği olarak ?Vicdani Ret? incelenmiştir.Vicdani ret eylemlerindeki anti-militarist tavrın içerdiği, yalnızca şiddet ve savaşkarşıtlığı ile sınırlandırılmamış, biyo-politik üretim sürecinin toplumsal araçlarınınteşhirine ve reddine yönelik eleştiri, bizi, vicdani reddi biyo-politik üretiminkarşısına konumlandırılacak yeni bir beden tasarımının ve buradan hareketletoplumsal tasarımın imkanlarını tartışmak için bir model olarak incelemeyeyöneltmiştir.Çalışmada, ilgili toplumbilim ve siyaset felsefesi literatürünün yanı sıra,küreselleşme karşıtı hareketler, savaş karşıtı hareketler ve özellikle vicdani reddiincelediğimiz bölümlerde, hareketlerin içinde yer alan örgütlerin web sayfalarınayönelik bir taramayla ulaştığımız bilgi ve verilerde ayrıca kullanılmıştır. Vicdani retbölümünde bu kaynaklara ek olarak çeşitli kişi ve kurumlarla görüşmeler yapılmış,VIancak vicdani ret konusunda yazılmış bir kaç dergi ve makale dışında Türkçe kaynakbulunmaması sebebiyle bu röportajlar, ve savaş karşıtlarına ait sitedeki veriler temelbaşvuru kaynakları olarak kullanılmış ve ek olarak sunulmak yerine metnin içineyedirilmiştir.
Özet (Çeviri)
VIISUMMARYIn this study, social transformations from last quarter of the 20th century tonowadays have been examined in context of the discussion of ?Globalization? and?Empire? and anti-globalization movements that is a dimension of thetransformations and anti-war movements as an example of civic disobedience havebeen taken to hand as comparative. The basic aim of this study is pointed to relationbetween the kinds of sovereignty that is based on ?bio-power? with anti-war civicdisobedience. In this context, in the first section of thesis have been examineddominating approaches in the discussion of globalization. In addition to, theconstructions of bio-power that is basic strategy of global politics of shaping force onperson and society and the force?s circle have been tried to analyse. In followingsection of thesis, the anti-system movements, the anti-globalizations movements andthe anti-war movements have been analysed as reciprocal. This time, facilities ofthese movements regarding to transformation and democratization of existing systemhave been interrogated. In addition to, sides of the anti-war movements concerningwith similarities and differences from other movements have been emphasized in thesection. In the last section of thesis, ?Conscientious Objection? has been investigatedas an example of the anti-war civic disobedience for the purpose of displaying theincreasingly uniting role of the anti-war movements on the duration of thesetransformations in nowadays. Because the antithesis of war has been represented aperspective that relating to the anti-militarism. The attitude inside the conscientiousobjection movements hasn?t been limited just as violence and antithesis of war. Thecriticism against the refuse of social appliances of bio-politics product is directed tous to conceived the conscientious objection as a model which can discussed to thefacilities of social projectIn this study, the sections which included the anti-globalization movements,the anti-war movements and especially the conscientious objection movements havebeen used to information and data which achieved from internet web paces aboutactive organizations within these movements as well as relating to literature aboutVIIIsociology and philosophy of sciences. In the section relating to the conscientiousobjection was interviewed with various foundations and people as an appendix onthese sources. However, there aren?t enough sources on the conscientious objectionmovements in Turkish literature for the purpose of interviews and the internetsources relating to anti-war movements have been used as basic sources and thesources have been absorbed into the text.Globalization, Bio-Politics, Anti-Globalization Movements, Civil Disobediency,Antisystemic Movements, Anti-War Movements, Militarism, Anti-Militarism,Refusal Of Military Service.