İdil-Ural muhacir siyasî edebiyatında Yaŋa Millî Yul ve Ayaz İshakî'nin siyasî söylemi
Yaŋa Millî Yul in İdil-Ural immigrant political literature and Ayaz İshakî's political discourse
- Tez No: 437348
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİME SELENGA GÖKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ayaz Ġshakî, Millî Yul, Yaŋa Millî Yul, millî kimlik, EleĢtirel Söylem Analizi, Söylem-Tarihsel YaklaĢım, Ayaz Ishakî, Millî Yul, Yaŋa Millî Yul, National Identity, Critical Discourse Analysis, Discourse-Historical Approach
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Rusya Türkleri arasında modernleşme, modern siyasî ve kültürel gelişme düşüncesini ifade eden Cedit Hareketi'nin en mühim siyasî aydın temsilcilerinden biri de Ayaz İshakî'dir. İshakî, muhacerette bulunduğu 1928-1939 yılları arasında Millî Yul ve Yaŋa Millî Yul dergilerini çıkararak özellikle memleketinden ayrı yaşayan veya yaşamak zorunda bırakılan Tatar halkına birlik ve beraberlik içinde olacakları bir gelecek ve millî kimlik inşa etmeye çalışmıştır. Bu çalışmanın ilk bölümünde Kazan Türklüğünün Durumu, Ayaz İshakî'nin hayatı ve entelektüel faaliyetleri Rusya'nın genel siyasî durumu içerisinde ele alınmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde, dergi yıllara ayrılmış ve içeriği hakkında genel bir bilgi verilmiştir Üçüncü bölümde ise İshakî'nin bu dergilerdeki siyasî yazıları Eleştirel Söylem İncelemesi yöntemi ile incelenerek millî kimlik inşasında kullanılan söylemler ve stratejiler ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important political intellectual representatives of Jadid Movement which states the thought of modernization, modern political and cultural development among Russian Turks is Ayaz Ishaki. Ishaki, especially, tried to form a future in which Tatars who lived or were made to live far from their homeland will be in unity and brotherhood, and a national identity by publishing the magazines Millî Yul and Yaŋa Millî Yul between the years 1928-1939 in which time he was in immigration. In the first chaper of this study, we tried to examine Kazan Turks' situation in Russia, Ayaz Ishak's life and intellectual activities in regard to Russia's general political condition. In second chapter, the magazine was seperated into years and their contents was analyzed. In the third chapter, it will be tried to reveal discourse and strategies used in identity formation by examining Ishaki's political writings in these magazines in terms of Critical Discourse Analysis.