Çocuklarda cennet imgesi (Türkiye ve Almanya karşılaştırması)
İmage of heaven in children (Comparing Turkey and Germany)
  1. Tez No: 437349
  2. Yazar: KÜBRA TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUALLA YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Cennet imgesi, Cennet, Çocuk Resimleri, 7-13 yaş grubu, Almanya'daki Müslüman Aile Çocukları, Göstergebilim, Image of Heaven, Heaven, Children's drawing, group of ages between seven and thirteen, Muslim family's Children in Germany, Semiotics
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 279
Özet
Bu çalışmada önemli bir dini motif olan cennet imgesinin çocuklar tarafından nasıl algılandığının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çocuklara açık uçlu anket soruları sorulmuş ve sonrasında onlardan cennet resimleri yapmaları istenmiştir. Çocuklar için resim, kendilerini ifade edebilecekleri önemli bir anlatım aracıdır. Resimler çocukların dünyalarını anlamak ve çevreleriyle olan ilişkileri hakkında bilgi edinmek için zengin içerikli göstergelerdir. Araştırma Türkiye'de Ankara ilinin merkez ilçeleri ve Almanya'da Berlin eyaletinde yaşayan, Müslüman ailelerin 7-13 yaş grubundaki çocuklarıyla yapılmıştır. Çocukların cevapları ve yapmış oldukları resimler, nitel araştırmalarda içerik analizi için de kullanılan MaxQda 11.0 paket programından yararlanılarak incelenmiştir. Cennet imgesinin çocuklarda; yaşa, cinsiyete ve bulundukları ülkeye bağlı olarak nasıl farklılık gösterdiği belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to expose how the image of heaven, which is an important religious motive, is perceived by children. In this study children were asked open ended survey questions, afterwards they were requested to draw paintings of heaven. For children painting is an important means to express themselves. Children's paintings are also a valuable sign for understanding their inner world and to learn more about their relationship with their broader environment. The children involved in this study were from Turkish Muslim families living in Berlin and central districts' in Ankara between the ages of seven and thirteen. The answers and paintings are examined by MaxQda 11.0, using in content analysis. It is tried to define how the image of heaven of these children varies depending on age, sex and country.