5-6 yaş grubu çocuklarda dini ve ahlaki kavramların algılanma biçimleri (Karatay Birol Polat İlkokulu örneği)
The perceptions of religion and moral concepts in 5-6 years old children (Example of Karatay Birol Polat Primary School)
- Tez No: 551943
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHİDDİN OKUMUŞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dini Kavramlar, Ahlaki Kavramlar, 5-6 Yaş Çocuklar, Religious Concepts, Moral Concepts, Children 5-6 Years
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Çalışmamızın amacı 5 ve 6 yaş grubu çocukların soyut kavramları nasıl algıladığını tespit etmek ve bu yaş grubu çocukların algı düzeylerini belirlemektir. Çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktır. Giriş kısmında araştırmanın problem durumu, amacı, önemi, sınırlılıkları ve varsayımları anlatılmıştır. Birinci bölümde kuramsal çerçevede Gelişim tanımı, temel ilkeleri, 5-6 yaş çocukların gelişim özellikleri ile kavram tanımı ve öğrenme başlıkları altında detaylı bir şeklide anlatılmıştır. İkinci bölümde ise araştırmanın metodolojisi başlığı altında, araştırmanın modeli, yöntemi, evren ve örneklem ile verilerin toplanması ve analizi anlatılmıştır. Araştırmamızın üçüncü bölümünde bulgular ve yorumlar yer almaktadır. Bu bölümde 5 ve 6 yaş grubu çocuklara başlıca, Allah, melek, peygamber, cennet, cehennem, dua, doğruluk, iyilik, güvenilirlik, adalet, haksızlık ve saygı hakkında sorduğumuz sorular ve bu sorulara verilen cevaplar bulunmaktadır. Her kavram hakkında verilen cevaplar akabinde cevaplara yönelik yorumlar yapılmıştır. Son kısımda ise araştırmadan çıkan sonuçlara yer verilerek önerilerde bulunmuştur. v Araştırmamız Konya ilinin Karatay ilçesi Birol Polat ilkokulu Anasınıfı C şubesinde öğrenim gören 20 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Belirlediğimiz kavramlarla ilgili önceden hazırladığımız sorular hakkında bu öğrencilerle görüşülmüş, veli izinleri alınmıştır. Görüşmeler ve sorular sohbet ortamında konuşularak yapılmıştır. Araştırmamızın sonucunda 5 ve 6 yaş grubu çocukların verdikleri cevaplar genel olarak birbirine çok benzemekle beraber, bazı sorularda birbirinden çok farklı cevaplar ile de karşılaşılmıştır. Bu yaş grubundaki çocukların bazılarının kavramları henüz tam tanımlayamadığı gözlemlenirken, bazı çocukların soyut kavramları somutlaştırarak algıladığı gözlemlenmiştir. Bu bulgular neticesinde çocukların algılama düzeyleri ile aile yapısı, aile ortamı ve aldıkları eğitimin birbiriyle paralellik arz ettiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to determine how children in the 5 and 6 age group perceive abstract concepts and to determine the perception levels of children in this age group. Our study consists of three main parts. In the introduction part, the problem state, purpose, importance, limitations and assumptions of the research are explained. In the first part, in the theoretical framework, the definition of development, basic principles, development characteristics of 5-6 year old children, conceptual description and learning are explained in detail. In the second part, the research methodology, method, universe and sample collection and analysis are explained. The third part of our research includes findings and comments. In this section, we ask the questions about these questions, and ask questions about Allah, angel, prophet, heaven, hell, prayer, truth, goodness, trust, justice, injustice and respect. After the answers given about each concept, comments were made about the answers. vii In the last part, the results of the research were included and recommendations were made. Our study was carried out on 20 students studying at the C class of Birol Polat primary school in Karatay, Konya. These students were interviewed about the questions we had previously determined and the parents' permissions were obtained. Interviews and questions were made in the conversation. As a result of our research, the answers of 5 and 6 age group children were similar in general, but some questions were encountered with very different answers. While some children in this age group have not yet been able to fully define the concepts, it has been observed that some children perceive abstract concepts by concretizing. As a result of these findings, it was concluded that children's perception levels and family structure, family environment and education received parallelism.