Uzun ince bir yoldayım, sürüyorum gündüz gece: Tur şoförlerinin çalışma pratikleri
I am on a long narrow road, driving all day and night: Work practices of tour bus drivers
- Tez No: 437384
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışma pratikleri, tur şoförleri, bahşiş, taşıma şirketi, Work practices, tour bus drivers, tip, transportation company
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Günümüz insanının toplumdaki statüsünü belirleyen çalışma pratikleri, insanların ve örgütlerin yaşamlarını doğrudan etkilemesine karşın turizm araştırmacıları çalışma pratikleri üzerinde az durmaktadırlar. Turizm araştırmaları genellikle çalışma kavramını verimlilik ve üretkenlik açısından ele almaktadır. Bu araştırma çalışma pratiklerini turizm sektöründe çalışan şoförler kapsamında incelemiştir. Literatürde tur şoförleri özelinde yapılmış ve tur şoförlerinin çalışma pratiklerini ele alan ampirik bir araştırmaya rastlanmadığı için bu araştırma keşfedici bir araştırmadır. Araştırmada Marmaris destinasyonunda çalışan 28 tur şoförüyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca araştırmanın tek bakış açısıyla sınırlandırılmaması adına Marmaris destinasyonunda çalışan ve tur şoförlerinin çalışma pratikleri hakkında bilgi sahibi olan 4 taşıma şirketi yöneticisi, 1 taşıma şirketi müdürü ve 7 acenta sorumlusuyla da yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Veriler NVivo 10 programında analiz edilmiştir. Tur şoförlerinin çalışma pratiklerinin koşul ve sonuçları bağlı bulundukları acenta ya da taşıma şirketine göre farklılaşmaktadır. Tur şoförleri için asgari çalışma standartları sunan acentaların aksine taşıma şirketleri emek-yoğun sektörün modern köleliğe varan çalışma standartlarını uygulamaktadırlar. Turizm sektörünün belli başlı niteliklerinden biri olan düşük ücret uygulaması tur şoförleri için bir yan gelir olarak görülen bahşişi çok önemli hale getirmektedir. Gerek acentalar ve gerekse de taşıma şirketleri bahşiş olayını bir koz olarak kullanarak tur şoförlerine düşük maaş vermektedirler. Bu bağlamda bahşiş tur şoförlerinin birlikte çalıştığı rehber, transfermen, operasyon sorumlusu-çalışanı, kendi iş arkadaşları ve müşterilerle ilişkilerini büyük oranda etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Work practices determine the status of modern people in the society. Although they affect the lives of people and organizations directly, tourism researchers barely focus on the act of work. Tourism researches generally analyze“work”in terms of productivity and performance. This research focuses on work practices of tour bus drivers which are not addressed enough in tourism researches. As there is no empiric research mentioning tour bus drivers or their work practices, we can conclude that this is a exploratory research. In the research, semi-structured interviews were conducted with 28 tour bus drivers working in Marmaris. Moreover, in order not to restrict the research with only one point of view, semi-structured interviews were done with 4 transportation company executives and a manager, and 7 agency representatives who have knowledge on work practices of employees and tour bus drivers in Marmaris as well. Then, all data were analyzed via NVivo 10 Qualitative Data Analysis Software. The conditions and results of tour bus driver's work practices differentiate with reference to the agengies and transportation companies which they connected. Contrary to agencies which provide minimum working standards for tour bus drivers, transportation companies implement working standards of the labor-intensive sector like contemporary slavery. As low wage policy is one of the facts of the tourism sector. Thus tip, as an extra income becomes very important to tour bus drivers. Both agencies and transportation companies use tip as a trump and pay low wages to them. And this situation substantially affects the work practices of tour bus drivers, their relationship with other parties like tour guide, transfer agent, operations representatives, their colleagues and customers.