Alzheimerlı hastaya bakım veren kişilerin bakım yükünün stresle başetme durumlarına etkisi
The effect of state stress of coping of care burden in alzheimer patient caregiver
- Tez No: 437615
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİRSEN ALTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer, Bakım Veren, Bakım Yükü, Stresle Başetme, Alzheimer, Caregivers, Care Burden, Coping with Stress
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Evde Bakım Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu araştırma, Alzheimer'lı hastaya bakım veren kişilerin bakım yükünün stresle başetme durumlarına etkisini belirlemek amacıyla yapılmış ilişki arayan tanımlayıcı bir araştırmadır. Materyal ve Metot: Araştırmanın evrenini, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde Ocak-Ağustos 2014 tarihleri arasında Nöroloji Servisinde yatmakta olan ve Nöroloji Polikliniğine başvuran, Alzheimer tanısı almış 120 hastanın yakınları oluşturmuştur. Araştırma verileri,“Veri Toplama Formu”kullanılarak toplanmıştır. Veri Toplama Formu“Bakım Vereni Tanıtıcı Bilgiler”,“ Bakım Verme Yükü Ölçeği”ve“ Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği”olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik, aritmetik ortalama, Korelasyon Analizi, Cronbach's Alpha, iç tutarlılık testleri kullanılmıştır. Bağımsız değişkenlerin analizinde One-Way ANOVA testi, t testi kullanılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada bakım verenlerin %37,5'i 40-49 yaş aralığında, %75'i kadınlar ve %80,8'i çocukları olarak bulunmuştur. Bakım Verme Yükü Ölçeği'nden alınan ortalama puanı 41,64±20,26 olarak bulunmuştur. Hastaya bakım veren bireylerin stresle başa çıkabilmek için en çok“Kendine Güvenli Yaklaşım”(12,99±3,81),“Çaresiz Yaklaşım”(12,13±4,19),“Boyun Eğici Yaklaşım”(9,16±3,52), alt gruplarını kullandıkları bulunmuştur. Kendine güvenli yaklaşım ve iyimser yaklaşım ile bakım yükü arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p˂0,05). Sonuç: Çalışma sonucunda; Bakım Verme Yükü Ölçeği'nden alınan puan bakım verme yükünün yüksek olduğunu göstermektedir. Bakım veren bireylerin bakım yükü arttıkça stresle baş etmede kullanılan etkin yöntemler olan“Kendine Güvenli Yaklaşım”ve“İyimser Yaklaşım”kullanma düzeyleri azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This is a descriptive study in order to determine and perform to the effect of state stress of coping of burden in Alzheimer patient caregiver this is a descriptive study looking relationship. Material and Method: It was carried out a questionnaire study on the relatives caregivers of 120 patients diagnosed and comprised the scape of the research with Alzheimer at Ondokuz Mayıs Unıversity Health Application and Research Center, Neurology Policlinic between January-August 2014. Research data,“Data Collection Form”was collected. Data Collection Form“Caring for Identifiable Information,”“the Burden Scale”and“Stress Coping Scale”is composed of three sections. In the evaluation of the data; percentiles, arithmetic mean, Pearson Correlation Analysis, Cronbach's Alpha, internal consistency tests were used. The t test and One-Way ANOVA test were used for analysis of the arguments. Results: In this study, 37.5% in the age range of 40-49 caregivers, 75% were women and 80.8% of the children. The scale point of caregiver burden average were found 41.64±20.26. It was found that use coping with stres of the individuals patient caregivers at most“Self Confident Attitudes”(12.99±3.81),“Helpless Attitudes”(12.13±4.19),“Submissive Attitudes”(9.16±3.52) subgroups. Confident and optimistic approach with a significant negative correlation was found between the care burden (p˂0,05). Conclusion: The results of this study illustrates that high the caregiving burden received score from the burden scale. Caregivers of individuals with effective methods for coping with stress increased burden of care“approach confident”and“optimistic approach”use levels are decreasing.