Bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin kurumlarındaki hasta güvenliği kültürü algıları ve ilişkili faktörler
The patient safety culture perception of nurses who are working i̇n A University Hospital and related factors
  1. Tez No: 437671
  2. Yazar: ŞERİFE CEVAHİR ERTEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA KÖROĞLU ÇAMDEVİREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta Güvenliği, Hasta Güvenliği Kültürü, Hemşire, Patient Safety, Patient Safety Culture, Nurse
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde bulunan toplam 470 yataklı bir üniversite hastanesinin bütün kliniklerinde görev yapan 400 hemşire oluşturmuştur. (N=400). Örneklem seçimi yöntemi kullanılmamış olup evrenin tamamına ulaşılmıştır. Veriler, 01/02/2015-01/10/2015 tarihleri arasında toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak,“Sosyodemografik Ve Mesleğe İlişkin Özellikleri Sorgulayan Soru Formu”ve“Hasta Güvenliği Kültürü Hastane Anketi”kullanılmıştır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde IBM SPSS Statistics 21.0 istatistik paket programından yararlanılmıştır. Verilerin tanımlayıcı istatistikleri olarak yüzde değerler, standart sapma, minimum ve maksimum değerleri verilmiştir. Verileri yorumlamak için; Kruskal Wallis H, Mann Whitney U testleri kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 24.4 ± 2.73 olup büyük çoğunluğu kadın, %72,5'i lise mezunu ve %42,5'inin meslekteki görev süresi 2 yıl, %60,8'inin hastanedeki görev süresi 2 yıl, %56,5'inin çalışılan birimdeki görev süresi ise 2 yıldır. Hemşirelerin büyük çoğunluğunun haftalık çalışma saati 50 saat ve üzeri olduğu bulunmuştur. Çalışmada, hemşirelerin hasta güvenliği kültürüne ilişkin algıları beş boyutta (çalışılan birim, yönetici, iletişim, raporlama ve genel hasta güvenliği) incelenmiş olup, her bir boyuttaki genel algılarının iyi düzeyde olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonuçları incelendiğinde yaş ve mesleki deneyim süresi arttıkça hasta güvenliği kültürüne ilişkin algıları da doğru orantılı olarak artmıştır. Çalışma süresi arttıkça yönetici, iletişim, raporlama ve genel hasta güvenliği gibi hasta güvenliği kültürüne ilişkin boyutlar da olumsuz sonuçlar saptanmıştır. Elde edilen bu bilgiler doğrultusunda hemşirelerin hasta güvenliği kültürü ve algıları ve ilişkili faktörleri ile ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The universe of the study was composed of 400 nurses who were working in a university hospital with 470 beds located in Istanbul (N=400). We did not use a sampling method in the study and we reached to all of the nurses. The data of the study were collected between 01/02/2015 and 01/10/2015. The“Socio-demographic and Occupational Characteristics Survey”and“Patient Safety Culture Hospital Survey”were used to collect the data of the study. IBM SPSS Statistics 21.0 program was used to analyze the data of the study. Percentage values, standard deviation, minimum and maximum values were used as the descriptive statistics of the findings. Kruskal Wallis H and Mann Whitney U tests were used in order to interpret the findings. The mean age of the nurses was 24.4 ± 2.73, majority of them were female, and 72.5% of them graduated from high school. Furthermore, 42.5% of them were practicing their profession for 2 years, 60.8% of them were working in the hospital for 2 years and 56.5% of them were working in the clinic for 2 years and majority of the nurses were working more than 50 hours or more in a week. In this study, the patient safety culture perception of nurses was examined with five dimensions (the unit of the hospital, manager, communication, reporting, and overall patient safety). It was reported that the general perception of nurses was good for each dimension. According to the results of the study, we found that as the age and the occupational experience increased the patient safety culture perception of nurses proportionally increased. It was detected that as the working time increased, manager, communication, reporting, overall patient safety dimensions were negatively affected. In line with these results, suggestions related to the patient safety culture and perceptions of nurses and related factors were given.