Örgüt kültürünün ameliyathane hemşirelerinde hasta güvenliği üzerine etkisi
The effect of organizational culture of operating room nurses on patient safety
- Tez No: 502615
- Danışmanlar: PROF. DR. AYİŞE KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Hasta Güvenliği, Hemşire, Ameliyathane, Organizational Culture, Patient Safety, Operating Room
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma, örgüt kültürünün ameliyathane hemşirelerinde hasta güvenliği üzerine etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ilişkisel nitelikte yapılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul İli'nde bulunan akredite olmuş bir özel hastane, akredite olmamış bir özel hastane, bir üniversite hastanesi, bir eğitim, araştırma hastanesi ve bir devlet hastanesinin ameliyathanesinde çalışan hemşireler (n=220), örneklemini ise seçilen kurumlardaki birimlerde en az bir yıl ameliyathane tecrübesi bulunan ve araştırmaya katılmaya kabul eden hemşireler (n=190) oluşturmuştur. Verilerin toplanmasına başlanmadan önce Koç Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırmaları Etik Kurulu'ndan ve ilgili kurumlardan yazılı, hemşirelerden sözel izin alınmıştır. Verilerin toplanmasında, Tanıtıcı Özellikler Formu (9 soru), Denison Örgüt Kültürü Ölçeği ve Hasta Güvenliği Kültürü Ölçeği kullanılmıştır. Veri toplama formları hemşireler tarafından doldurulmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde Bartlett test, ANOVA, Sidak testi ve Spearman's Korelasyon Katsayısından yararlanılmıştır. Örgüt Kültürünün Ameliyathane Hemşirelerinde Hasta Güvenliği Üzerine Etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ilişkisel nitelikte yapılmış olan bu çalışmada örgüt kültürünün hasta güvenliği kültürünü pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Denison Örgüt Kültürü Ölçeğinin ortalaması X=3.11±0.57 iken, HGKÖ X=2.88±0.48 değerini almıştır. Bu sonuçlara dayanarak, hasta güvenliğinin örgüt kültürünün önemli bir parçası olmasını sağlayacak planlamaların yapılması ve uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is conducted in a descriptive relational character to determine the effect of organizational culture of operating room nurses regarding patient safety. The universe of the research is composed of nurses (n = 220) actively working in operating rooms of an accredited private hospital, a non-accredited private hospital, a university hospital, a training and research hospital, and a state hospital all operating in Istanbul, and the sample is composed of nurses (n = 190) who have at least one-year operating room experience in the selected institutions, and who volunteered to participate in the research. Before collecting the necessary data, written consent was obtained from Social Sciences Researches Ethics Committee of Koç University and related institutions, and verbal consent from the nurses. Introductory Characteristics Form (9 questions), Denison Organization Culture Scale, and Patient Safety Culture Scale were used in the collection of data. Data collection forms were filled by nurses. Bartlett test, ANOVA, Sidak test, and Spearman's correlation coefficient were used in the evaluation of the data. In this study, which is conducted in a descriptive relational character to determine the effect of organizational culture of operating room nurses regarding patient safety, it is determined that organizational culture has a positive effect on patient safety culture. The average of Denison Organizational Culture Scale is X=3.11±0.57, while Patient Safety Culture Scale is (PSCS) X=2.88±0.48. Depending on these results, it is suggested that planning should be done in order for patient safety to be a part of organizational culture.