Türkiye'de yetiştirilen bazı keçi ırklarında melatonin reseptör 1A (MTRN1A) gen polimorfizminin PCR-RFLP yöntemi ile belirlenmesi
Detection of melatonin receptor 1a (MTRN1A) gene polymorphism using PCR-RFLP method in some goat breeds in Turkey
- Tez No: 437707
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Halep keçisi, Kıl keçisi, Melatonin reseptör 1A, RFLP, Damascus goat, Hair goat, Melatonin receptor 1A, RFLP
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de yetiştirilen yerli keçi ırklarından Kıl keçileri ve Halep keçilerinde melatonin reseptör 1A (MTRN1A) geninin allel yapısının PCR-RFLP yöntemi ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın materyalini, Türkiye yerli keçi ırklarından 110 baş Kıl keçisi ve 55 baş Halep keçisi olmak üzere toplam 165 baş keçi oluşturmuştur. MTRN1A allellerinin belirlenmesi amacıyla yapılan PCR işlemi sonunda 824 bç'lik PCR ürünleri elde edilmiştir. Elde edilen PCR ürünleri RsaI endonükleaz enzimi ile kesilmişken, MnlI enzimi ile kesilmemiştir. RsaI enzim kesim işlemi sonunda, R ve r olarak adlandırılan iki allel ile iki genotip (RR ve Rr) gözlenmiştir. RR genotipinin hem Kıl keçilerinde (%94,55) hem de Halep keçilerinde (%96,36) en yaygın genotip olduğu belirlenmiştir. İncelenen örneklerde rr genotipli bireylere rastlanılmamıştır. Çalışma sonunda Kıl keçilerinde ve Halep keçilerinde R allel frekansı sırasıyla yaklaşık olarak 0,973 ve 0,982; r allelinin frekansı ise sırasıyla 0,027 ve 0,018 olarak hesaplanmıştır. İncelenen Kıl keçileri ve Halep keçilerinin MTRN1A lokusu yönünden Hardy-Weinberg dengesinde (HWE) oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the allele structures of melatonin receptor 1A (MTRN1A) gene PCR-RFLP method in Hair goat and Damascus goat breeds. The animal material of the study was a total of 165 head Turkish native goats, which were consisted of Hair goat (n= 110) and Damascus goat (n= 55). An 824 bp fragment was obtained at the end of PCR. The obtained PCR products were digested by RsaI and MnlI endonuclease enzymes to determine the MTRN1A alleles. RsaI endonuclease enzyme was digested the PCR products, while MnlI enzyme wasn't digested. In the study, two types of alleles (R and r) and two types of genotypes (RR and Rr) for MTRN1A gene were observed. The RR genotype was identified as the most common genotype of the Hair (94.55%) and Damascus (96.36%) goat breeds. It was not shown the rr genotypes both of Hair goat and Damascus goat breeds. At the end of the study the frequency of the allele R was found highest both of Hair goats (0.973) and Damascus goats (0.982); the frequency of the allele r was calculated as 0.027 and 0.018, respectively in Hair goats and Damascus goats. Both of Hair and Damascus goat breeds were in Hardy–Weinberg equilibrium for the MTRN1A gene.