Seftriaksonun eksitatör aminoasit taşıyıcı 1 (EAAT1), EAAT2, EAAT3 blokerleriyle birlikte kullanımının sıçan glioblastoma multiforme hücre hattı üzerindeki etkilerinin incelenmesi
In-vitro evaluation the effects of ceftriaxone with/without excitatory amino acid transporter(EAAT1), EAAT2, EAAT3 blockers on GBM cell line
  1. Tez No: 437733
  2. Yazar: KEMAL ALP NALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HACIMÜFTÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: EAAT1, EAAT2, EAAT3, GBM, MTT, REAL TİME PCR, Seftriakson, Ceftriaxone, GBM, EAAT1, EAAT2, EAAT3, MTT, Real-Time PCR
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; seftriaksonun EAAT1,EAAT2 ve EAAT3 blokerleri ile birlikte kullanımının, GBM hücrelerindeki SLC1A1, SLC1A2 ve SLC1A3 genlerinin ekspresyon düzeylerine bakılması ve MTT testi ile kanser hücreleri üzerindeki sitotoksitenin incelenmesidir. Mataryel ve Metod: Bu çalışmada, Slc1a-1, Slc1a-2 ve Slc1a-3 genlerinin ekspresyon düzeyleri Real-TimePCR ile ve sitotoksisite testleri ise MTT yöntemiyle ile belirlendi. İstatistiksel analiz One-Way ANOVA SPSS 20.0 ile değerlendirildi. Bulgular: In-vitro sonuçlarımıza göre kullandığımız inhibitörler en yüksek canlılık oranını göstermektedirler. En düşük canlılık seftriakson ve tüm grupların birlikte kombinasyonlarında görülmektedir. Gen ekspresyonu sonuçlarımıza göre tranporter ekspresyonları tüm inhibitör ilaçlarımızda kontrole göre büyük düşüş göstermektedir. Saf sektriakson grubunda EAAT1 hariç diğer transporterların ekspresyonunu arttırdığı tespit edilmiştir. Seftriaksonun EAAT2 üzerindeki aktive edici etkisine rağmen TFB-TBOA grubu seftriaksonla birlikte kullanıldığında ekspresyonu arttırmadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Seftriakson grubunun hücre canlılığı bakımından diğer gruplara kıyasla en çok hücre ölümüne sebep olan grup olduğunu gözlemledik. Elde ettiğimiz sonuçlara göre Seftriakson özellikle SLC1A2 ve kısmen SLC1A1 geninin ekspresyonlarını artırmıştır. Zıt özellikler gösteren iki madde olan Seftriakson ve TFB-TBOA birlikte kullanıldığında TFB-TBOA'nın bloke edici etkisinin seftriaksonun aktive edici etkisine baskın geldiğini gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is in-vitro evaluation the effects of ceftriaxone with/without Excitatory Amino Acid Transporter(EAAT1), EAAT2, EAAT3 blockers on GBM cell line, to figure out the SLC1A1, SLC1A2 ve SLC1A3 expression levels and to determine cell survival with MTT test. Matherial and Method: In this study Slc1a-1, Slc1a-2 ve Slc1a-3 gene levels measured with REAL TİME PCR and the cytotoxicity measured with MTT test. The statistical analyze is evaluated with One-Way ANOVA SPSS 20.0. Results: According to our in-vitro results our inhibitors showed the highest survival rate. Other hand the least survival rate is observed at ceftriaxone and it's combination with other groups. In accordance with our gene expression results, the transporter expressions showed big decrease with inhibitör drugs compare to control group. In alone ceftriaxone group all transporter expressions increased but EAAT1 . In spite of ceftriaxone's activator effect on EAAT2, in TFB-TBOA+Ceftriaxone group the EAAT2 expression didn't increase. Conclusion: Compare to other groups ceftriaxone showed the least cell survival rate. Considering our results ceftriaxone specially SLC1A2 expression and relatively SLC1A1 expression. When two controversal compound ceftriaxone and TFB-TBOA are used at the same time the inhibitor effect of TFB-TBOA is potent to the activator affect of ceftriaxone.