Diz osteoartritli hastalarda serum omentin, visfatin ve apelin düzeylerinin değerlendirilmesi
The evaluation of serum omentin, visfatin and apelin levels in patients with knee osteoarthritis
  1. Tez No: 437734
  2. Yazar: BETÜL ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Apelin-13, Omentin-1, Osteoartrit, Visfatin, Apelin, Osteoarthritis, Omentin, Visfatin
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu çalışmada diz osteoartritli (OA) hastalarda serum visfatin, omentin ve apelin düzeylerinin ölçülmesi ve sağlıklı kontrol grubu değerleri ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırmaya American College of Rheumatology (ACR) tanı kriterlerine göre diz OA tanısı konan 62 hasta ve kontrol amaçlı 20 sağlıklı kişi dahil edilmiştir. Hastalar Kellgren-Lewrence (KL) radyolojik evreleme sitemine göre dört gruba ayrılmıştır. Hasta ve kontrol grubu serum örneklerinde omentin, visfatin ve apelin düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Hastaların ağrı şiddeti Vizüel Analog Skalası (VAS) ile fonksiyonel disabilitesi ise Western Ontario ve Mc Master Üniversiteleri Osteoartirit indeksi (WOMAC) ile değerlendirildi. Gruplar arası farklılıklar istatistiksel yöntemle analiz edilmiştir. Bulgular: Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında hasta grubunda ölçülen visfatin, omentin ve apelin düzeyleri anlamlı oranda düşük bulundu. Hasta grubunda KL radyolojik evreleri arasında serum visfatin ve omentin düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu. Ancak sadece evre 3'deki apelin düzeyi evre 1'e göre anlamlı seviyede daha düşüktü. WOMAC indeksi açısından evreler karşılaştırıldığında hastalığın radyolojik evresi arttıkça WOMAC değerlerinin anlamlı oranda arttığı saptandı. VAS skoru açısından evreler karşılaştırıldığında hastalığın radyolojik evresi arttıkça VAS skorundaki artışın istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olmadığı saptandı. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları visfatin, omentin, apelin gibi adipokinlerin diz OA'nın patofizyolojisinde potansiyel bir rol oynayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study was aimed to investigate serum visfatin, omentin and apelin levels in patients with knee osteoarthritis (OA) and its relationship with healthy controls groups. Material and Method: This study was enrolled 62 patients with knee OA who were diagnosed with American College of Rheumatology (ACR) criteria and 20 healthy controls. According to the Kellgren and Lawrence (KL) criteria, patients are seperated to 4 grades radiologically. In patient and control group serum samples, levels of omentin, apelin and visfatin were determined using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Pain levels of the patients were assessed by Visual Analog Scale (VAS). Functional disability was assessed by using Western Ontario and Mc Master University Osteoarthritis index (WOMAC) score. Differences between groups were analyzed with statistical methods. Results: When compared to healthy controls, serum visfatin, omentin and apelin concentrations were significantly lower in knee OA patients. There were no significant differences in serum omentin and visfatin levels among patients with knee OA with different KL grades. However, the level of apelin in grade 3 was significantly lower than grade 1. WOMAC scores significantly increased as the KL grades increase in the patients with knee OA. However, there were no significant association between VAS score and KL grades. Conclusion: The results show that adipokines such as visfatin, omentin and apelin may play a potential role in the pathophysiology of knee OA.