Gebelikteki sağlık uygulamalarının prenatal bağlanmayla ilişkisi ve etkileyen föktörler
The correlation of health practices in pregnancy with prenatal attachment and the effective factors
- Tez No: 437737
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAVA ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, ebe, gebelik, prenatal bağlanma, sağlık uygulamaları, Attachment, midwife, pregnancy, prenatal attachment, health practices
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışma sağlık uygulamalarının prenatal bağlanmayla ilişkisini ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma; Erzurum'da bir kadın doğum hastanesi polikliniklerine Mart 2015/Temmuz 2016 tarihleri arasında başvuran gönüllü ve araştırmaya katılma kriterlerini taşıyan 303 gebe ile yürütülmüştür. Veriler; kişisel bilgi formu, GSUÖ ve PBE kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistikler, t-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Mann-Whitney U, Kruskall Wallis ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Gebelerin GSUÖ'den aldıkları toplam puan ortalaması 118.86±17.19 ve PBE'den aldıkları toplam puan ortalaması ise 58.51±11.03 olarak bulunmuştur. Yaş grubu, eğitim durumu, çalışma durumu, yerleşim yeri, evlilik süresi, eşinin eğitim ve çalışma durumu, gelir durumu, aile tipi, gebelik sayısı, gebeliğin planlanma durumu gibi özelliklerin hem gebelikte sağlık uygulamalarını hem de prenatal bağlanma düzeyini etkilediği belirlenmiştir. GSUÖ ile PBE puan ortalamaları arasında ilişki incelendiğinde, gebelerin sağlık uygulamaları ile prenatal bağlanma düzeyleri arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı orta düzeyde ilişki olduğu bulunmuştur (p=0.000, r=0.552). Sonuç: Gebelerin GSUÖ'den ve PBE'den aldıkları toplam puan ortalamalarına göre sağlık uygulamalarının iyi düzeyde olduğu, prenatal bağlanma düzeylerinin ise orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Gebelerin sağlık uygulamaları düzeyi arttıkça prenatal bağlanma düzeyinin de arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The study was conducted in order to determine the correlation of health practices with prenatal attachment and the effective factors. Material and Method: The study was conducted with 303 pregnant women who applied to outpatient clinics of a maternity hospital in Erzurum between March 2015 and July 2016, were voluntary to participate in the study, and met the inclusion criteria of the study. The data were collected by using personal information form, HPQ-II, and PAI. Descriptive statistics, t-test, One Way Analysis of Variance, Mann-Whitney U, Kruskall Wallis and Pearson's Correlation Analysis were used to assess the data. Results: It was found that while HPQ-II total mean score of the pregnant women was 118.86±17.19, their PAI total mean score was 58.51±11.03. It was determined that characteristics such as age group, educational level, working condition, residence place, duration of marriage, educational level and working condition of their husbands, income status, family type, number of pregnancies, and planning of pregnancy affected both health practices in pregnancy and prenatal attachment level. When the correlation between HPQ-II and PAI mean scores was examined, it was found that there was a statistically significant positive weak correlation between health practices of the pregnant women and their prenatal attachment levels (p=0.000, r=0.552). Conclusion: According to HPQ-II and PAI total mean scores of the pregnant women, it was determined that thy hada good level of health practices and a moderate level of prenatal attachment. As level of health practices of the pregnant women increased, prenatal attachment level also increased.