Doğumda anne memnuniyeti ile annelik rolü arasındaki ilişki
The correlation between maternal satisfaction with maternal role during delivery
  1. Tez No: 437749
  2. Yazar: ÖZLEM KOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAVA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Anne, annelik rolü, doğum, doğum memnuniyeti, Birth, birth satisfaction, maternal role, mother
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Araştırma, doğumda anne memnuniyeti ile annelik rolü arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma Erzurum'da bir kadın doğum hastanesinin sezaryen-postpartum kliniklerinde yatan, Eylül 2015/Nisan 2016 tarihleri arasında doğum yapmış 509 anne ile yürütülmüştür. Araştırma verilerin toplanmasında; kişisel bilgi formu, DAMDÖ, AOBÖ kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; Güvenilirlik testi (Cronbach Alfa), tanımlayıcı testler, t-testi, Mann Whitney-U ve Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada, normal doğum yapan annelerin doğumda memnuniyet puan ortalamasının 131.96±21.02 olduğu, sezaryen ile doğum yapan annelerin ise 141.81±21.32 olduğu bulundu. Normal doğum yapan annelerin ölçekte belirlenen kesme noktası değerine göre %80.6'sının, sezaryen doğum yapan annelerin ise %55.3'ünün doğum eyleminde verilen bakım ve hizmetlerden memnun olmadığı belirlendi. Annelerin memnuniyet ve annelik rolleri puan ortalamaları karşılaştırıldığında sezaryen olan grubun memnuniyet ve annelik rolü puan ortalamalarının normal doğum yapan gruptan yüksek olduğu ve aralarındaki farkın istatistiksel açıdan anlamlı olduğu saptanmıştır (p=0.001). Hem normal doğum hem de sezaryen doğum yapan annelerin memnuniyet puan ortalaması ile annelik rolü puan ortalaması arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir (p=0.001, NSD r=0.512, C/S r=0.262). Sonuç: Hem normal doğumda hem sezaryende annelerin memnuniyetlerinin düşük düzeyde olduğu, sezaryen doğumda annelik rolü başarım puanının daha iyi düzeyde olduğu belirlenmiştir. Annelerin memnuniyet düzeyleri arttıkça annelik rol başarım puanının da arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The study was conducted in order to examine the correlation between maternal satisfaction with maternal role during delivery. Material and Method: The study was conducted with 509 mothers who gave birth at cesarean-postpartum services of a maternity hospital in Erzurum between September 2015 and April 2016. Personal information form, Scale for Measuring Maternal Satisfaction (SMMS), and Semantic Differencial Scale- Myself as Mother (MMS) were used to collect the data of the study. For assessment of data; Reliability test (Cronbach Alfa), mean, descriptive tests, t-test, Mann Whitney-U, and Pearson Correlation analysis were used. Results: When SMMS total mean scores were examined; total mean score of the mothers who gave normal delivery in the study was 131.96±21.02; whereas, total mean score of the mothers who gave cesarean section was 141.81±21.32. According to cut-off point stated at the scale, 80.6% of postpartum women, who gave normal birth, and 55.3% of postpartum women, who gave cesarean birth, were determined not to satisfied with care and services provided during delivery. When mean scores of the mothers from SMMS (NSD), SMMS (C/S), and MMS were compared, it was found that SMMS and MMS mean scores of the cesarean group were higher than the normal birth group and the difference between them was statistically significant (p=0.001). A positively significant correlation was determined between SMMS mean score and MMS mean score of mothers who gave both normal birth and cesarean section (p=0.001, NSD r=0.512, C/S r=0.262). Conclusion: It was determined that satisfaction level of mothers was lower at both normal birth and cesarean section, and success score of maternal role at cesarean section was higher. As satisfaction level of mothers increased, success score of maternal role increased.