Gebelerin duygusal zekaları ile prenatal bağlanma düzeyleri arasındaki ilişki
The correlation between emotional intelligence and prenatal attachment levels of pregnant women
  1. Tez No: 437750
  2. Yazar: GÜLÜZAR BUKO
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAVA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, duygusal zekâ, gebe, gebelik, prenatal bağlanma, Attachment, emotional intelligence, pregnant woman, pregnancy, prenatal attachment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Gebelerin Duygusal Zekâları İle Prenatal Bağlanma Düzeyleri Arasındaki İlişki Amaç: Gebelerin duygusal zekâları ile prenatal bağlanma düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma; Erzurum'da bir kadın doğum hastanesi polikliniklerine Eylül 2015/Mart 2016 tarihleri arasında başvuran gönüllü ve araştırmaya katılma kriterlerini taşıyan 350 gebe ile yürütülmüştür. Veriler; kişisel bilgi formu, DZDÖ ve PBE kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistikler ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Gebelerin PBE'den aldıkları toplam puan ortalaması 65.12±11.12 ve DZDÖ'den aldıkları toplam puan ortalaması 143.39±16.47 olarak bulunmuştur. DZDÖ ile PBE puan ortalamaları arasında ilişki incelendiğinde; gebelerin duygusal zekâları ile prenatal bağlanmaları arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır (p=0.000, r=0.318). Sonuç: Gebelerin DZDÖ'den ve PBE'den aldıkları toplam puan ortalamalarına göre duygusal zekâlarının normal düzeyde olduğu, prenatal bağlanma düzeylerinin ise iyi düzeyde olduğu belirlenmiştir. Gebelerin duygusal zekâ düzeyleri arttıkça prenatal bağlanma düzeyinin de arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Correlation Between Emotional Intelligence and Prenatal Attachment Levels of Pregnant Women Aim: The study was conducted in order to examine the correlation between emotional intelligence and prenatal attachment levels of pregnant women. Material and Method: The study was conducted with voluntary 350 pregnant women who applied to outpatient clinics of a maternity hospital in Erzurum between September 2015 and March 2016 and met inclusion criteria. The data were collected by using personal information form, Emotional Intelligence Evaluation Scale (EIES), and Prenatal Attachment Inventory (PAI). In order to assess data; descriptive statistics and Pearson Correlation analysis were used. Results: It was found that total mean score obtained by the pregnant women from PAI and EIES was 65.12±11.12 and 143.39±16.47, respectively. When the correlation between EIES and PAI was examined, it was determined that there was a statistically significant positive correlation between emotional intelligence and prenatal attachment of pregnant women (p=0.000, r=0.318). Conclusion: According to their EIES and PAI total mean scores, it was found that emotional intelligence of the pregnant women was at normal level and their prenatal attachment levels were at high level. As emotional intelligence levels of the pregnant women increased, their prenatal attachment level increased.