Travayda gebelere uygulanan çömelme pozisyonunun doğum eyleminin süresine ve ağrıyı algılama düzeyine etkisi
Effect of the squatting position in labor on the duration of labor and level of pain perception
  1. Tez No: 437759
  2. Yazar: ZEHRA DEMET ÜST
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN PASİNLİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum ağrısı, doğum eylemi süresi, çömelme pozisyonu, Duration of labor, labor pain, squatting position
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu araştırma travaydaki gebelere uygulanan çömelme pozisyonunun doğum eyleminin süresine ve ağrıyı algılama düzeyine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma Erzurum'da Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir kadın doğum hastanesinde Temmuz 2014-Nisan 2016 tarihleri arasında son test kontrol gruplu deneysel tipte yapılmıştır. Araştırma kapsamına araştırma kriterlerini taşıyan gebeler dahil edilmiştir. Güç analizi ile belirlenen ve rastgele seçilen 40 gebe deney grubuna, 42 gebe kontrol grubuna alınmıştır. Araştırma verileri, gebelerin sosyo-demografik ve obstetrik özelliklerini belirlemek üzere“Kişisel Bilgi Formu”, doğum eyleminin süresinin belirlemek için“Partograf”ve gebelerin ağrıyı algılama düzeylerini belirlemek için“Görsel Kıyaslama Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verileri doğum eyleminin 1. evresinin latent fazından itibaren toplanmaya başlanmış, 2. evrenin sonunda sona ermiştir. Her iki gruptaki gebelere latent fazdan itibaren her fazda 1 kez GKÖ doldurulmuştur. Deney grubundaki gebelere latent fazda kullanacakları pozisyon hakkında eğitim verilerek, aktif fazdan doğum eyleminin 2. evresine kadar kullanmaları sağlanmıştır. Kontrol grubundaki gebelere rutin bakım dışında herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Aktif fazdan itibaren partograf kullanılarak hem deney hem de kontrol grubundaki gebelerin doğum süreleri hesaplanmıştır. Bulgular: Doğum eyleminin 1. evresinin süresinin deney grubundaki gebelerde, kontrol grubundaki gebelere göre daha kısa sürdüğü fakat 2. evrenin süresinde gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak önemli olmadığı saptanmıştır. Latent faz hariç aktif ve geçiş fazında deney grubundaki gebelerin kontrol grubundaki gebelere göre ağrıyı daha az algıladıkları saptanmıştır. Sonuç: Çömelme pozisyonunun doğumun 1. evresinin süresini kısalttığı ve doğum ağrısını algılama düzeyini azalttığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda, gebelerin doğum eylemi sürecini rahat geçirmelerini sağlamak amacıyla çömelme pozisyonunu kullanabilecekleri söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to determine the effect of the squatting position in labor on the duration of labor and level of pain perception in pregnant women. Material and Method: This experimental study was conducted using post-tests and a control group in a maternity hospital subsidiary of the Ministry of Health in the Province of Erzurum between July 2014 and April 2016. The non-probability random sampling method was used to select 40 and 42 pregnant women, who met the inclusion criteria, in the experimental and control groups respectively. The research data were collected using“Personal Information Form”to determine the socio-demographic and obstetric characteristics of the pregnant women,“Partograph”to determine the duration of labor, and“Visual Analog Scale (VAS)”to determine the level of pain perception of the pregnant women. Research data were collected starting from the latent phase of the 1st stage of labor, and ended at the end of the 2nd phase. Starting from the latent phase, pregnant women in both groups filled VAS in each phase. A training was provided to the pregnant women In the experimental group on the position to be used in the latent phase; and, it was ensured that the position was used starting from the active phase to the 2nd phase of labor. No intervention was applied to the pregnant women in the control group, other than the routine care. The duration of labor in both the experimental and control group of pregnant women was calculated using partograph starting from the active phase. Results: It was found that the duration in the 1st phase of labor was shorter in the pregnant women in the experimental group compared to the control group, however, the difference between the groups was not statistically significant in the 2nd phase. Except for the latent phase, the pregnant women in the experimental group were determined to perceive less pain in the active phase and transition phase, compared to the pregnant women in the control group. Conclusion: It was determined that the squatting position shortens the duration of the 1st phase of labor as well as reducing the level of pain perceived. According to these results, it can be said that the squatting position can be used by pregnant women to ease the labor process.