1-(4-aminosülfonilfenil)-3-(4-sübstitüefenil)-5-(tiyofen-2-il)-2-pirazolin bileşiklerinin sentezi ve karbonik anhidraz inhibe edici etkilerinin araştırılması
Synthesis and investigation of carbonic anhydrase inhibitory activities of the compounds 1-(4-aminosulfonylphenyl)-3-(4-substituephenyl)-5-(thiophene-2-yl)-2-pyrazolines
- Tez No: 437765
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU METE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Fenoller, karbonik anhidraz inhibisyonu, pirazolinler, şalkonlar
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET 1-(4-Aminosülfonilfenil)-3-(4-sübstitüefenil)-5-(tiyofen-2-il)-2-pirazolin Bileşiklerinin Sentezi ve Karbonik Anhidraz İnhibe Edici Etkilerinin Araştırılması Amaç: Bu tez çalışmasında yapısında sülfonamid grubu içeren 1-(4-aminosülfonilfenil)-3-(4-sübstitüefenil)-5-(tiyofen-2-il)-2-pirazolin bileşiklerinin sentezlenmesi ve sentezlenen bileşiklerin hCA I ve II izoenzimleri üzerinde inhibe edici etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: İlk kademede Claisen-Schmidt Kondenzasyon yöntemi ile A1-A8 şalkon türevleri sentezlenmiştir. İkinci kademede katalitik miktarda glasiyel asetik asit içeren etanol içinde çözünmüş A1-A8 bileşiklerinin, 4-hidrazinobenzensülfonamid hidroklorür ile kondenzasyon reaksiyonu sonucunda benzensülfonamid içeren 1,3,5-trisübstitüe pirazolin türevi B1-B8 bileşikleri sentezlenmiştir. Sentezlenen bileşiklerin CA inhibisyon aktivitesi, hCA I ve II izoenzimleri üzerine esteraz aktivitesi ölçülerek araştırılmıştır. Bulgular: B1-B8 bileşikleri %41-85 verimle sentezlenmiştir. Sentezlenen bileşiklerin kimyasal yapıları 1H NMR, 13C NMR ve HRMS ile doğrulanmıştır. Bu bileşiklerin IC50 değerleri hCA I için 299.48-521.84 nM, hCA II için 427.25-523.02 nM aralığında bulunmuştur. Bileşiklerin Ki değerlerinin hCA I için 232.16-637.70 nM, hCA II için 342.07-455.80 nM aralığında olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Sentezlenen bileşikler, klinikte kullanılan referans bileşik asetazolamid ile karşılaştırılabilir inhibisyon etkinliği göstermiştir. Bu çalışmada hCA I ve II'ye karşı orta derecede etkinlik gösteren yeni sülfonamidler sentezlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Synthesis and Investigation of Carbonic Anhydrase Inhibitory Activities of The Compounds 1-(4-Aminosulfonylphenyl)-3-(4-substituephenyl)-5-(thiophene-2-yl)-2-pyrazolines Aim: In this study, it was aimed to synthesize the compounds of 1-(4-aminosulfonyl phenyl)-3-(4-substituephenyl)-5-(thiophen-2-yl)-2-pyrazolines having the sulfonamid scaffolds in their structures and to investigate the inhibitory effects of the synthesized compounds toward hCA I and II isoenzymes. Material and Method: In the first step, chalcone derivatives (A1-A8) were synthesized by Claisen-Schmidt Condensation method. In the second step, the compounds 1,3,5-trisubstitue pyrazoline derivatives (B1-B8), which have benzenesulfonamide scaffolds, were synthesized by the condensation of A1-A8 with 4-hydrazinobenzenesulfonamide hydrochloride in ethanol in the presence of catalitic amount of glacial acetic acid. CA inhibitory activities of the synthesized compounds were investigated by measuring esterase activities towards hCA I and II isoenzymes. Results: The compounds B1-B8 were synthesized with yields of 41-85%. Chemical structures of the synthesized compounds were confirmed by 1H NMR, 13C NMR and HRMS. IC50 values of the compounds were found in the range of 299.48-521.84 nM towards hCA I and the range of 427.25-523.02 nM towards hCA II. Ki values of the compounds were in the range of 232.16-637.70 nM towards hCA I while it was in the range of 342.07-455.80 nM towards hCA II. Conclusion: The synthesized compounds showed comparable inhibitory activity with the reference compound, clinically used asetazolamide. In this study, a new sulfonamides which showed moderate activity towards hCA I and hCA II were sytnhesized. KeyWords: Carbonic anhydrase inhibition, chalcones, phenols, pyrazolines.